Active Citizens Together
In perioada 11-17 Aprilie 2018, 35 de tineri din România, Cipru, Lituania, Ungaria și Turcia au participat la schimul de tineri „Active Citizens Together”, . în localitatea Bank din Ungaria. Nevo Parudimos a participat in calitate de partener, coordonatorul fiind organizația CoEfficient și Theater Creators din Ungaria.
Grupul din Romania a avut urmatoarea experienta:
„Scopul acestui proiect a fost ca toți participanții să-și împărtășească ideile și emoțiile prin participarea la activitățile desfășurate în această perioadă. În prima zi toți au participat la activitatea „Name Games”, ceea ce ne-a ajutat ca toți să ne cunoaștem și să creăm un mediu prietenos. În a doua zi , am fost împărțiți în echipe multiculturale, unde fiecare echipă trebuia să prezinte o mică piesă de teatru ce ținea de problemele actuale a societății. Scenele de teatru au readt teme ca: discriminarea, violența domestică, nepotism, LGBT-Q, excluderea socială. Cu ajutorul acestor piese, am transmis mesaje puternice care trebuie auzite și să încercăm să facem schimbări.
În toată perioada petrecută la Bank, a inclus o serie de discuții și dezbateri. Una dintre ele a fost pe tema „Drepturile omului”. Drepturile omului, este o temă destul de importantă de-a lungul întregii istorii, în chiar și în secolul XXI, pentru unii oameni aceste drepturi reprezintă ceva de neatins. În primul rând, pentru a învăța mai multe despre drepturile omului am jucat un joc. Acest joc a fost alcătuit din niște foi pe care erau reprezentate niște evenimente istorice și trebuia să le aranjăm în ordine cronologică. După am discutat despre diferite situații și legi din țările noastre și trebuia să alegem poziția ce o avem adică suntem de acord sau nu. A fost foarte interesant să observăm diferite opinii si argumente.
O seară pe care nu am putut-o să o uităm a fost seara interculturală. În această seară am făcut cunoștință cu cultura statelor participante la acest proiect. Am dansat dansuri tradiționale turcești, lituanian, românești. După am avut ocazia să gustăm mâncarea tradițională a fiecărei țări.
Ziua următoare, am vizitat orașul Budapesta. Cultura și arhitectura acestui oraș ne-a capturat atenția și ne-am bucurat de timpul predispus cunoașterii acestui oraș magnific. La fel o activitate importantă ce trebuia să o facem era „Treasure Hunt”. Scopul acestei activități a fost să vizităm mai multe locuri din Budapeste și să activăm ca cetățeni activi. Am întrebat locuitorii orașului ce înseamnă pentru ei „cetățeni activi” și ce cunosc ei despre drepturile omului. Răspunsurile au fost interesante și le-am folosit pentru a crea video-ul și ziarul la sfârșitul proiectului.
Ce ține de timpul liber petrecut în acest proiect pot să spun că a fost unul constructiv, unde ne-am împrietenit foarte mult cu ceilalți participanți. În tot acest timp petrecut la Bank, am făcut o tradiție, ce consta în fiecare seară să aprindem focul și să stăm toți la discuții în jurul lui. Muzica ce cânta pe fundal , făcea o atmosferă de filme. Nu vom putea uita niciodată istoriile și experiențele trăite în acest proiect. La fel schimbul de idei cu oamenii din diferite țări este o oportunitate unică și noi vom fi mereu mulțumitori că ei ne-a oferit șansa de a trai o astfel de experiență prin acest proiect.
Datorită acestui proiect am putut să înțelegem cât de important este să fim niște cetățeni activi în societatea în care trăim. Noi suntem generația tânără ce putem să schimbăm totul prin muncă și toți uniți. Suntem egali și vom lupta pentru a rămâne așa.!” (Dima, Roxana, Iasmin, Petruta, Lavinia, Alexandru)
Acest proiect a fost finantat prin programul Erasmus+ al Comisiei Europene, actiunea cheie 1, mobilitati ale tinerilor.