EMEME – Mobilitatea europeană care combate excluderea minorităților etnice
“Amintirile noastre sunt singurul paradis din care nu putem fi izgoniţi” – Jean Paul Richter
36 tineri din şase ţări, s-au întâlnit in Aveiro (Portugalia), în perioada 03-07 Septembrie 2018, aceştia fiind din Bulgaria, Lituania, Grecia, Italia, România şi desigur participanţi din Portugalia, proiect la care asociatia Nevo Parudimos a participat în calitate de partener, coordonator de proiect fiind asociatia Aveiro Viva.
Acest proiect bazat pe înţelegerea valorilor democraţiei Europene, pe evaluarea sustenabilităţii şi a eficienţei în utilizarii resurselor, a reuşit prin metode educaţionale non-formale, să ajute tinerii participanţi din acest proiect să înţeleagă importanţa acestui demers, prezentate numai în câteva zile de activităţi, iar în ultima zi din proiect, a avut loc, cu un mare succes, evaluarea finală în care participanţii au fost împărţiţi in trei mari grupe, reprezentând: Parlamentul European, Consiliul European şi reprezentanţii fiecarei tări Europene. Participanţii trebuiau sa adopte o lege benefică pentru combatearea excuderii minorităţilor, în special al copiilor din aceste grupuri pentru a fi mai bine integraţi în societate, iar prin simularea Parlamentului European, proiectul a fost un succes.
Pe perioada acestui proiect, metodele de educaţie non-formală au ajutat mult evaluarea finală fiindcă participanţii au reuşit chiar din prima zi să creeze conexiuni şi legături pentru a lucra mai bine în echipă. Jocurile de nume, jocurile de tip lucru în echipă şi respectiv de cele de ice break, au avut un mare succes pentru a avea încredere unul în celălalt şi de a ne cunoaşte mai bine. A doua zi din proiect a început prin a fi foarte amuzantă datorită jocului propus de participanţii Greciei, unde lucrul în echipă a fost unul foarte important în construirea unui pod, dar cu nişte reguli foarte bine puse la punct în care o mica parte din participanţi au fost inginerii, restul fiind lucrătorii din proiect care nu comunicau şi nu lucrau cu inginerii până nu erau politicoşi. Din acest joc, toţi am înţeles cât de important este să respectăm pe cel de lângă noi pentru a primi respect.
Cea de-a treia zi din proiect a fost una cu impact mare emoţional deoarece am intalnit trei refugiaţi din trei ţări diferite respectiv Africa, Brazilia şi Albania. Împărţiti în 3 grupe, am ascultat poveştile celor invitaţi şi am reuşit să empatizăm cu aceştia şi să realizăm cât de norocoşi suntem noi faţă de ei şi că micile noastre “probleme”, nu se compară absolut deloc cu cele trăite de aceşti oameni.
Vizita oraşului Aveiro, a fost una foarte placută deoarece fiecare participant s-a bucurat de atingerea Oceanului şi de vibe-ul locului, iar ziua începând cu un seminar deschis unde primul joc a fost This is not a spoon (Aceasta nu este o lingură), unde creativitatea fiecărui participant a ieşit la suprafaţă, urmat de un joc de roluri foarte interesant din care am aflat pe propria piele cum sunt unele persoane tratate în societate, anume cei aflaţi în anumite categorii sociale.
Timpul liber a fost unul foarte sociabil deoarece fiecare participant a fost curios să cunoască mai multe despre alte culturi şi doar în câteva zile s-a reuşit o conexiune foarte frumoasă între cei prezenţi. Serile interculturale au fost cele mai aşteptate de către participanţi, deoarece fiecare ţară a contribuit cu diferite mâncăruri tradiţionale şi cu mici jocuri şi dansuri specifice fiecărei ţări, urmate desigur de o petrecere. Jocul prietenului secret, renumit de asemenea în aceste proiecte, a fost desluşit la ceremonia înmânării certificatelor care atestă participarea în astfel de proiecte.
Din acest proiect, am reuşit să înţelegem importanţa includerii in societate al refugiaţilor şi al minorităţilor de orice fel, înţelegându-i şi realizând că toţi suntem egali si avem şanse egale la viaţă, indiferent de culoarea pielii sau indiferent de îmbrăcăminte. Luând o concluzie că noi cei din generaţia actuală şi din generaţia următoare, vom reuşi să schimbăm totul dacă suntem uniţi şi avem răbdare cu cei de langă noi.
Cei şase participanţi din România la acest proiect, au fost, liderul de grup Alexandru, urmat de Theo, Carlo, Amalia, Carmina şi Lavinia.
Acest proiect a fost finanţat prin programul Erasmus+ al Comisiei Europene, mobilităţi ale tinerilor.