Hospital Help Program – strângere de fonduri pentru Secția de Hemodializă Renală, Spitalul Județean Reșița
Hospital Help Program – strângere de fonduri pentru Secția de Hemodializă Renală, Spitalul Județean Reșița
Banii surveniți din donații, au ca scop modernizarea, sterilizarea, automatizarea și îmbunătățirea traiului, atât a pacienților, cât și a cadrului medical.
Scopul pentru realizarea acestor fonduri, este:
- Întreținere aparate ;
- TV și cablu;
- Reînnoirea seturilor de cearșafuri, pilote, perini, saltele;
- Mobilier ( paturi, dulapuri medicație, ustensile, măsuțe,etc.);
- Vizualizator vene;
- Consumabile (birouri, săli de dializă, băi);
- Linoleum antibacterial, sau pardoseală epoxidică;
- Mijloace de transport pacienți (2 salvări);
- Accensor pacienți cu probleme locomotoare;
- Programe de stimulare și recreere, atât a pacienților, cât și a personalului.
Toate achizițile se vor raporta și se vor posta public, astfel încât, persoanele care au donat să vadă și să înțeleagă, că banii lor au un scop.
DONAȚIILE SE POT FACE ÎN CONTUL: RO85RNCB0100102290040025, Octavian Ștefănescu
Cum funcţionează dializa?
Prin dializă se elimină din organism reziduurile şi fluidele pe care rinichii nu sunt capabili să le elimine. De asemenea, dializa are rolul de a menține echilibrul organismului, corectând nivelurile diferitelor substanţe toxice din sânge. Fără dializă, toţi pacienţii cu insuficienţă renală completă ar muri din cauza acumulării toxinelor în circuitul sanguin.
Principiile dializei
Există două tipuri principale de dializă: hemodializa și dializa peritoneală. Indiferent de tipul de tratament ales, obiectivele dializei sunt foarte similare, respectiv înlocuirea câtorva dintre funcţiile rinichiului. Tratamentul trebuie să înlăture produşii reziduali, să elimine excesul de lichid şi să echilibreze cantităţile de substanţe chimice (electroliţi) şi alte substanţe din organism. O dializă eficientă necesită o membrană semipermeabilă, flux de sânge, lichid de dializă şi o metodă de îndepărtare a excesului de lichid.
Membrana semipermeabilă
În dializă, o membrană semipermeabilă separă sângele de lichidul de dializă. Această membrană permite doar trecerea anumitor substanţe, nu şi a altora. Permite trecerea produşilor reziduali, a apei, a electroliţilor şi a altor substanţe din sânge în lichidul de dializă (uneori și în sens invers) printr-un proces numit difuziune. Deplasarea produşilor reziduali şi a altor substanţe depinde de permeabilitatea membranei, de dimensiunea şi structura moleculară a diverselor substanţe, de compoziţia lichidului de dializă şi de fluxul de sânge către membrană.
Alimentarea cu sânge
Cu cât cantitatea de sânge care ajunge la nivelul membranei este mai mare, cu atât tratamentul prin dializă este mai eficient. În hemodializă, fluxul de sânge poate fi controlat de către aparatul de dializă.
Lichidul de dializă
În ambele tipuri de dializă, lichidul de dializă permite eliminarea produşilor reziduali din sânge. În plus, conţine o gamă de substanţe care ajută la corectarea dezechilibrelor care apar ca rezultat al insuficienţei renale.
Eliminarea lichidului
Eliminarea lichidului se face prin procedee foarte diferite în hemodializă faţă de dializa peritoneală. În cazul hemodializei, aparatul de dializă utilizează presiunea pentru a împinge fluidul din sânge, prin membrană, în lichidul de dializă (A). În cazul dializei peritoneale, se utilizează glucoză în lichidul de dializă (B). Aceasta are ca efect stimularea eliminării excesului de lichid din sânge în fluidul de dializă.
Obiectivul dializei
Indiferent de tipul tratamentului prin dializă, scopul este să se elimine produşii reziduali și excesul de lichid, să se corecteze dezechilibrele electroliţilor şi pH-ul organismului.