Intalnire de lansare proiect: Soluții noi pentru probleme vechi – schimb de noi tipuri de abordări în domeniul integrării romilor
În perioada 17-18 septembrie 2020, Asociatia Nevo Parudimos, impreuna cu cei 10 parteneri ai sai din cadrul proiectului „Soluții noi pentru probleme vechi – schimb de noi tipuri de abordări în domeniul integrării romilor” s-a reunit online pentru întâlnirea de lansare a proiectului.
Obiectivele întâlnirii au fost:
– centralizarea așteptărilor și rolurilor partenerilor
– introducerea conceputului de Project Market și să se pregătească pentru selectarea bunelor practici
– discutarea necesităților de consolidare a capacităților partenerilor pentru a sprijini dezvoltarea activităților de formare și instruire
– introducerea obiectivelor comune de advocacy ale proiectului și discutarea advocacy-ului național pentru o mai bună finanțare ascendentă
– cunoașterea subvențiilor SEE / Norvegia și așteptările acestui program față de proiectul nostru
– lansarea publica a proiectului
Intalnirea a început cu o scurtă recapitulare a obiectivelor proiectului și a diferitelor pachete de lucru și a continuat cu prezentarea rolurilor și așteptărilor partenerilor, o introducere a granturilor SEE / Norvegia și a operatorului de fond și așteptările acestora față de proiectul nostru.
De asemenea, am avut o introducere a “pietei de proiecte”, principala activitatea din cadrul proiectului, in care cele 11 organizatii partenere vor licita cele mai bune proiecte ale lor pe tematica integrarii romilor.
Intalnirea a vizat, de asemenea, si discutii legate de strategia de promovare a proiectului, precum si partea de gestionare a riscurilor: ce poate merge prost în proiect și cum putem face față acestor provocari?
Reamintim ca scopul proiectului „Soluții noi pentru probleme vechi – schimb de noi tipuri de abordări în domeniul integrării romilor” este de a contribui la capacitarea societatii civile rome din cele 11 țări partenere prin implementarea unor proiecte ce promoveaza incluziunea si capacitarea comunitatilor de romi care au fost considerate bune practice in tarile unde au fost implementate. Totodată, se dorește crearea unui context mult mai favorabil pentru a implementa initiative venite de jos in sus (bazate pe principiile Dezvoltarii Locale plasata sub Responsabilitatea Comunitatii), rupând cercul vicios și cinic al concepției că „nimic nu poate fi schimbat”.
Se are în vedere planificarea si implementarea de proiecte initiate si coordonate de comunitate, inspirate din bune practici din alte tari și sprijinite de experti din organizatiile partenere de unde a fost preluata ideea. Totodata se are in vedere dezvoltarea unor programe de capacitare a societatii civile din cele 11 tari partenere bazate pe nevoile reale ale organizatiilor de la firul ierbii si informarea si dezvoltarea unui dialog intre societatea civila roma si donorii care ofera finantari pentru aceste comunitati.