RomActive – studiu sociologic asupra conditiilor de trai din cartierele marginalizare din Resita
![](https://nevoparudimos.ro/wp-content/uploads/2022/10/308479659_635435721313854_5118294814017900621_n-scaled.jpg)
Identificarea problemelor cu care se confruntă comunitățile marginalizate din municipiul Reșița – zonele Mociur, Dealu Mare și Câlnic – și relația percepută de către membrii acestor comunități față de activitatea serviciilor accesate și oferite de Primăria Reșița prin Direcția de Asistență Socială au fost obiectivele unui studiu realizat de Asociația Kreativ Research în cadrul proiectului „RomActive – Creșterea capacitării comunităților marginalizate reșițene”. Acestea au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă, prilej cu care a fost supus dezbaterii publice și Planul Local de Acțiune pentru Romi 2022 – 2026 pentru municipiul Reșița.
Proiectul a fost derulat începând cu luna octombrie 2021, iar printre obiectivele propuse și realizate în cadrul acestuia se numără formarea a trei comitete de cartier, recunoscute la nivelul administrației locale. Fiecare comitet este format din 20 de persoane, acestea reprezentând practic vocea comunităților respective în relația cu Primăria.
„De asemenea prin cele două intrumente de cercetare pe care le-am utilizat, un chestionar și o fișă de observare a comunității, am încercat să vedem și care este percepția pe care acești oameni o au față de autoritatea publică locală, care sunt serviciile de la nivelul Primăriei Reșița care sunt cele mai utilizate și care sunt serviciile date, că așa se tot spune, că suntem un stat de asistați sociali. Ca o picanterie, ca să spun așa, a acestor rezultate, pot să spun că unul dintre cele mai frecvent utilizate servicii la nivelul municipalității este cel al impozitelor și taxelor, deci prin urmare toate lumea își plătește, într-o formă mai mare sau mai mică, dar constant, impozitele și taxele și dările pe care le au către municipalitate. Din celelalte servicii oferite de Direcția de Asistență Socială, cele mai puțin accesate sunt cele legate de ajutorul de urgență și cele legate de inserție.
Nevoile identificate în urma unei întrebări deschise la care oamenii au putut exprima liber care sunt lucrurile pe care ei și le doresc sau le văd ca o necesitate sunt cele legate de drumuri, transport și cele legate de surse de apă potabilă, în special pentru cei din cartierul Câlnic. Pentru locuitorii din zona Dealul Mare este o problemă care durează de foarte mulți ani, traficul greu pentru mașinile cu tonaj foarte mare care traversează anumite străduțe, care sunt și foarte strâmpte, și foarte abrupte, lucru care determină un mare discomfort. Iar pentru cartierul Mociur, lucrurile sunt într-o continuă evoluție, schimbare, pentru că acolo problemele legate de locuire sunt în curs de rezolvare.
Un lucru îmbucurător a fost că marea majoritate a locuitorilor acestor zone sunt înscriși sau au declarat că sunt înscriși în evidența unui medic de familie. În schimb, problemele majore pe care le au sunt cele legate de, pe de o parte, mame minore, care există și sunt în aceste comunități și, pe de altă parte, de servicii de specialitate medicală pentru femeile care sunt însărcinate. Lucrul acesta aproape că nu există și costurile pentru a merge la un astfel de serviciu de urmărire a sarcinii este unul destul de scump, pe care mulți dintre ei nu și-l permit”, a precizat Ileana Rotaru, autorul studiului.
Studiul complet este disponibil pe site-ul Asociației Kreativ Research: http://www.mediapedagogy.eu/romactive/.
Nevoile și problemele comunitățiilor marginalizate identificate în cadrul acestui studiu au stat și la baza elaborării planului de acțiune locală pentru îmbunătățirea situației romilor până în 2026.