Lider proiect: Asociatia Nevo Parudimos

Nr. proiect: 2016-1-RO01-KA105-023313

Perioada: 01.05.2016-31.10.2016

Parteneri: 

  • CoEfficient (Ungaria)
  • Go Foundation (Olanda)
  • RROMA (Macedonia)
  • FOCUS (Bulgaria)
  • Brno 4 You (Cehia)
  • Futuro Digitale (Italia)

În perioada 01.05.2016-31.10.2016, Asociația Nevo Parudimos a implementat proiectul Act intercultural 2 (nr. contract 2016-1-RO01-KA105-023313), proiect finanțat prin programul Erasmus+ al Comisiei Europene, Acțiunea Cheie 1, Mobilități ale tinerilor.

Obiectivele proiectului au fost:

  • capacitarea a 49 de tineri din 7 țări pentru a face față la un interviu, prin jocuri de simulare și metoda teatru forum;
  • dezvoltarea încrederii și a stimei de sine a celor 49 de tineri din 7 țări;
  • dezvoltarea aptitudinilor de comunicare, utilizarea limbii străine și vorbitului în public a celor 49 de participant;
  • dezvoltarea cooperării între cele 7 asociații internaționale, din România, Macedonia, Ungaria, Italia, Bulgaria, Olanda și Cehia;
  • îmbunătățirea cunoștințelor celor 49 de participanți despre utilizarea teatrului forum pentru activarea altor tineri din comunitate;
  • dezvoltarea aptitudinilor de a lucra cu tineri din mediile rurale a celor 7 lideri de grup, lucrători de tineret din O.N.G.-urile fiecărei țări partenere;
  • conștientizarea a 49 de tineri despre întrebuințarea certificatului Youthpass în obținerea unui nou loc de muncă.

Activitățile proiectului au cuprins trei faze:

A. Faza de pregătire.
Proiectul a debutat cu vizita de pregătire a schimbului, organizată în perioada 28-29 iulie 2016, la pensiunea Memento din municipiul Reșița, unde liderii de grup ai fiecărei țări participante s-au întâlnit pentru a stabili toate aspectele logistice și diviziunea sarcinilor fiecărui grup. De asemenea, s-a stabilit programul final al celor 7 zile de activități propriu-zise.

B. Schimbul de tineri propriu-zis.
Schimbul de tineri internaţional intitulat „Act intercultural 2”, unde au participat tineri din 7 ţări europene, a avut loc la Tabăra Marabu, satul Milcoveni, comuna Berliște, judeţul Caraş-Severin. În cadrul proiectului „Act Intercultural 2”, în perioada 12-20.09.2016 a fost organizat schimbul de tineri internaţional intitulat „Act intercultural 2”.

În timpul celor 7 zile de activități, tinerii din România, Ungaria, Olanda, Cehia, Macedonia și Italia au promovat metode de prezentare în timpul unui interviu, importanța unui C.V. bine pus la punct, importanța certificatului Youthpass în obținerea unui nou loc de muncă și bineînțeles incluziunea socială a grupurilor dezavantajate, toleranță, înțelegere, comunicare, având ca metodă principală de lucru teatrul forum. Schimbul de tineri a promovat participarea activă a tinerilor deoarece metodologia propusă a avut ca bază principiile educației non-formale. La sfârșitul schimbului de tineri s-a realizat un eveniment public constând în două piese de teatru forum. Acestea au fost prezentate pe scena casei de cultura Milcoveni. Piesele de teatru au avut un impact pozitiv în rândul sătenilor din Milcoveni, în special al tinerilor, aceştia implicandu-se activ în desfăşurarea piesei, unde au venit cu sugestii pentru a înțelege diferite situații pe care tinerii le pot întâmpina la un interviu.

C. Activitățile după schimb, continuitate.
După schimbul de tineri organizat în România, fiecare grup de tineri, cu sprijinul partenerilor locali din fiecare țară, implicând voluntarii locali au prezentat activitățile făcute în proiectul din România la ei în țară.
Rezultatele acestui proiect au fost foarte importante în special pentru tinerii participanți și lideri de grup implicați direct în implementarea proiectului. Aceștia au ajuns să înțeleagă mai bine ce înseamnă să fii bine pregătit pentru a face față unui interviu, de ce este important ca tinerii de la sate să fie foarte bine informați despre toate aceste aspecte ce constituie un interviu de succes, care este relevanța certificatului Youthpass la elaborarea C.V.-ului Europass.

Această experiență a ajutat foarte mulți participanți să înțeleagă ce doresc să devina pe viitor și cum se pot pregăti pentru slujba lor de vis. De asemenea, participanții au dezvoltat relații interpersonale și interculturale cu tinerii din alte țări, relații concretizate în mici, dar frumoase prietenii.

Proiectul a fost finanțat de către Comisia Europeană, prin programul Erasmus+, Acțiunea Cheie 1, Mobilități ale tinerilor, Schimburi de tineri.

Disclaimer

Această comunicare reflectă doar vederile autorului iar Comisia Europeană nu poate fi făcută responsabilă pentru utilizarea informaţiei pe care o conţine.

Galerie Foto