În anul 2006, Asociația Parudimos din Timișoara, o organizație a studenților romi, căuta parteneri în județul Caraș-Severin. Primul pas a fost identificarea unui grup de cadre didactice, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean, ai Instituției Prefectului și oameni simpli din comunitate care s-au arătat dispuși să înființeze o filială a asociației din Timișoara. Aceea fiind însă o asociație a studenților, nu se plia pe formatul gândit în Caraș-Severin, unde grupul identificat era format din oameni care ar fi asigurat o permanență. Așa s-a decis ca numele organizației din Caraș-Severin să fie Nevo Parudimos, să fie legată de cea din Timișoara prin nume, „parudimos” însemnând „schimbare”.
Discuțiile despre înființarea unei organizații în Caraș-Severin au început la sfârșitul anului 2007, iar la începutul lui 2008 acestea s-au concretizat.
Ce înseamnă de fapt un proiect Nevo Parudimos? Proiectele iau naștere pentru că există probleme, principala țintă a lor fiind diminuarea discrepanțelor economice, sociale sau educaționale, având ca grup țintă în special comunitățile de romi din județul Caraș-Severin, peste 90% dintre proiectele Nevo Parudimos vizând cetățenii români de etnie romă.
În 2010-2011, asociația a demarat un proiect POSDRU în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin care putea aduce sfârșitul pentru Nevo Parudimos. Prin acest proiect, 1.600 de copii din Caraș-Severin au mâncat o masă caldă zilnic timp de 3 ani, au beneficiat de Programul „Școală după școală”, s-au organizat întâlniri cu părinții lor, iar micuții au beneficiat de acest sprijin chiar și atunci când statul „uita” să trimită banii destinați acestui proiect. Fiind prima finanțare pe POSDRU, au apărut unele blocaje cauzate de existența unor datorii către stat, tocmai din cauza faptului că statul nu dădea banii către asociație. De multe ori, datoriile au fost acoperite cu salariile angajaților sau alte fonduri externe. În acel moment, toată echipa alcătuită din 12 oameni a plecat din cauza lipsei fondurilor.
Treptat, Asociația Nevo Parudimos a renăscut din propria cenușă, echipa fiind acum alcătuită din 8 oameni.
În prezent, Nevo Parudimos are parteneri de seamă, printre care Comisia Europeană sau Fundația pentru o Asociație Deschisă, iar proiectele nu mai sunt făcute pentru supraviețuirea asociației, ci pentru implementarea activităților planificate.
În ultimii 3 ani s-a lucrat pe partea de lobby și advocacy la nivel național și internațional pe tot ce înseamnă finanțare pentru romi. S-a lucrat în special pe dezvoltare rurală, cu accent pe Programul Leader, iar la nivel internațional s-a pus accent pe partea de CLLD (Community-led Local Development sau dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității). Au avut loc mai multe întâlniri cu autoritățile de la Comisia Europeană în cadrul cărora s-a făcut lobby pentru ca romii să devină o prioritate în viitoarele finanțări. În anul 2016, prin întrunirile organizate cu Federația Națională a GAL-urilor din România, s-a promovat ideea includerii în strategiile de dezvoltare locală a unor măsuri concrete, bugetate pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă romii. Ca rezultat al acestei munci, în acest moment, în Programul Leader sunt 20 de milioane de euro disponibili pentru probleme cu care se confruntă romii.
Se pune accent și pe programele de repatriere. Spre exemplu, cu Primăria din Torino a existat un parteneriat de reinserție a romilor, pentru una dintre familii fiind deschisă o fermă în România, astfel încât membrii ei să rămână în țară.
Asociația Nevo Parudimos este membru fondator a două dintre rețelele europene existente în momentul de față pe tineret rom, fiind 3 în total în Europa.
În 2016, tot cu sprijinul Nevo Parudimos, s-a organizat prima întâlnire națională a tinerilor romi din România, Forumul Tinerilor Romi.
Anul 2018 se anunță a fi unul extrem de important pentru Nevo Parudimos. Asociația va avea o serie de proiecte mari, cu evenimente de anvergură, prin care va fi marcat un deceniu de existență.