Lider proiect: Institutul Intercultural Timișoara
Nr. proiect: eMS RORS-22
Perioada: 18 luni
Buget: 462.866,25 euro
Parteneri:
- Asociația Nevo Parudimos (Reșița),
- Primăria orașului Zrenjanin (Serbia),
- Centrul pentru Arte Frumoase și Aplicate Terra (Kikinda, Serbia)
Institutul Intercultural Timișoara, în parteneriat cu Asociația Nevo Parudimos (Reșița), Primăria orașului Zrenjanin (Serbia), Centrul pentru Arte Frumoase și Aplicate Terra (Kikinda, Serbia), implementează proiectului „InclusiveArt – Access to Culture for Disadvantaged Children and Youth”, eMS RORS-22, finanțat de Uniunea Europeană prin programul INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia.
Proiectul are un buget total de 462.866,25 de euro, din care finanțarea IPA este de 393.436,31 de euro și se va derula pe o perioadă de 18 luni.
Obiectivele proiectului
Proiectul își propune ca printr-un parteneriat dinamic, format din două ONG-uri, o autoritate publică locală și o instituție publică de cultură, să coaguleze și să pună în valoare potențialul creativ al regiunii. Proiectul apelează la mijloacele oferite de cultură şi artă pentru a crea contexte de integrare și creștere creativă atât pentru comunitățile locale implicate, cât și pentru grupurile de artişti şi cele defavorizate la care se adresează.
Grupuri țintă
Grupurile țintă al proiectului sunt eterogene și sunt formate din: tineri creativi, absolvenți, dar neangajați – în special tineri artiști, precum și tineri și copii dezavantajați, din zone urbane şi rurale defavorizate; tineri și copii romi; copii cu părinții plecați la muncă în străinătate; copii, tineri și adulți migranți; precum și alţi factori interesați din comunitate (profesori, învăţători, directori de cămine culturale, bibliotecari etc.).
La începutul proiectului, echipele de proiect ale fiecărui partener vor fi angrenate într-un atelier comun de formare, în care acestea vor fi formate pe teme de antreprenoriat creativ şi animaţie socio-educativă. O serie de traininguri și ateliere participative se vor adresa unui număr de 104 tineri creativi, tineri romi şi reprezentanţi din cele 12 comunități dezavantajate (8 din Timiş şi Caraş-Severin şi 4 din Zrenjanin şi Kikinda) selectate în prealabil de echipele de proiect. Pentru activitatea lor în aceste comunităţi, tineri artişti vor avea la dispoziţie resurse financiare pentru a implementa, pe durata a maximum 4 luni, câte o intervenție artistică care să antreneze copii şi tineri defavorizaţi din aceste comunităţi.
De asemenea, vor mai fi organizate pentru tineri creativi activități de mentorat şi mobilitate internaţională, un atelier și o expoziție de sculptură în teracotă la Kikinda, o expoziţie de artă vizuală „Pavilion Banat” organizată la Timişoara. 900 de copii din tot arealul vor beneficia de ateliere de citire şi de spus povești și 200 de copii din Zrenjanin şi oraşele partenere vor participa la jocuri fără frontieră. Nu în ultimul rând, un grup de 60 de copii şi adulţi migranţi vor primi un paşaport cultural care să le faciliteze accesul la minimum 3 evenimente culturale, astfel încât să cunoască şi să înţeleagă mai bine mediul în care trăiesc.
Ca o continuitate a proiectului Poles of Cultures, un grup de activităţi vor fi dedicate analizei şi evaluării documentelor de politică culturală publică din perspectiva facilităţilor pentru incluziunea socială şi culturală a copiilor şi tinerilor din grupurile defavorizate. O conferinţă şi un eveniment de identificare de parteneri pentru proiecte viitoare – matching event, vor încheia proiectul InclusivArt.
Pentru informații suplimentare, persoana de contact este managerul de proiect Daniel Grebeldinger – e-mail: grebeldingerdaniel@yahoo.com, telefon 0723 202 756.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene.
Disclaimer
Această comunicare reflectă doar vederile autorului iar operatorul de fond nu poate fi făcut responsabil pentru utilizarea informaţiei pe care o conţine.
Din activitati
Primele întâlniri cu zeci de elevi din Anina și Reșița. Despre cultură, artă și dragoste – 26 februarie 2018
Incluziune prin artă și cultură. Tinerii din Anina, ajutați de doi artiști timișoreni – 24 iulie 2018
PRESA:
Acces la cultură pentru copii și tineri dezavantajați
Copii marginalizați din Caraș-Severin, ajutați de Parudimos
Integrarea copiilor romi din Caraș-Severin analizată de Institutul Cultural din Timișoara
Spațiu pentru petrecerea timpului liber și muzeu al satului pentru copiii din Berliște
Viața din Mociur, așa cum o văd copiii prin camera obscură
Cântecul și jocul popular unesc! Tinerii din Muncitoresc, implicați într-un proiect social
Cum vor fi puși în valoare tinerii şi copii din comunităţi marginalizate din Timișoara?
Universitatea Politehnica Timişoara răsplăteşte performanţa: burse de până la 1.900 de lei