Lider proiect: Primaria Resita

Perioada: 1 iulie 2017 – 31 octombrie 2018

Buget: 150.000 euro

Parteneri: 

  • Asociatia Nevo Parudimos
  • Egyutthato Kozossegepito Egyesulet – Budapesta,
  • Stranaidea Società Cooperativa Sociale Impresa Sociale Onlus – Torino,
  • Integro Association – Razdag

Primăria Reșița, în parteneriat cu Asociația Nevo Parudimos Reșița, Egyutthato Kozossegepito Egyesulet – Budapesta, Stranaidea Società Cooperativa Sociale Impresa Sociale Onlus – Torino, Integro Association – Razdag implementează proiectul „Rețea de orașe care folosesc principiile DLRC și activități culturale pentru promovarea incluziunii romilor în Europa”. Perioada de implementare este 1 iulie 2017 – 31 octombrie 2018, iar valoarea lui este de 150.000 de euro.

Obiective:

Proiectul nostru „Rețea de orașe care folosesc principiile DLRC și activități culturale pentru promovarea incluziunii romilor în Europa” este o inițiativă unică pornită din nevoia schimbului de bune practici și din nevoia de modele și exemple de incluziune.

Proiectul își propune să dezvolte o rețea internațională de orașe care să promoveze egalitatea între cetățeni, toleranța și participarea comunității rome prin metodologia Romact înființată de Consiliul European și Comisia Europeană în programul ROMACT (http:f/coe-romact.org). Rețeau noastră va conține, în faza inițială, 4 orașe: Reșița din România, Torino din Italia, Gyongyos din Ungaria și Isperith din Bulgaria, dar se va extinde în Europa, acolo unde există ROMACT.

Obiectivul principal al proiectului este de a promova ideea de cetățeni egali într-o societate europeană tolerantă și deschisă.

Alte obiective ale proiectului sunt:

  • Promovarea principiilor DLRC folosite în metodologia Romact în cele 4 state europene implicate în acest proiect;
  • Documentarea și alăturarea a cel puțin 16 modele de bune practici privind promovarea relațiilor cetățenești active și participarea romilor și a altor grupuri dezavantajate;
  • Promovarea incluziunii prin intermediul culturii în cele patru comunități locale implicate în proiect;
  • Pregătirea a patru planuri de acțiune pentru romi folosind metodologia Romact în orașele partenere;
  • Dezvoltarea unei rețele care promovează incluziunea romilor.

Activități:

Proiectul nostru va avea patru întâlniri internaționale organizate în fiecare țară parteneră, fiecare având trei componente: o zi dedicată vizitelor de studiu pentru experți și reprezentanți ai societății civile la proiecte privind bune practici; o zi dedicată organizării unei conferințe internaționale a experților pentru a prezenta diverse teorii sau modele de proiecte incluzive; o zi dedicată activităților culturale care promovează incluziunea.

De asemenea, la nivel local, în fiecare țară, vom face un plan de acțiune pentru romi folosind metodologia Romact din România (plan de acțiune bugetat).

În cadrul proiectului vom avea 5 întâlniri internaționale:

12 – 14 octombrie 2017 – Reșița, România
1 – 3 februarie 2018 – Torino, Italia
10 – 12 mai 2018 – Gyongyos, Ungaria
05  – 07 iulie 2018 – Isperih, Bulgaria
05 – 07 septembrie 2018 – Reșița, România

Disclaimer

Această comunicare reflectă doar punctul de vedere al autorului, iar Comisia Europeană nu poate fi făcută responsabilă pentru utilizarea informaţiilor pe care aceasta le conţine.