Lider proiect: Asociatia Nevo Parudimos

Nr. proiect: 2018-3-RO01-KA105-061138

Perioada: 1 ianuarie – 31 august 2019

Buget: 27730.00 EUR

Parteneri:

  • MITTETULUNDUSUH ING NOORED UHISKONNA HEAKS – Estonia
  • AYUNTAMIENTO DE MARACENA – Spania
  • STICHTING GO – Olanda
  • PRAXIS – Grecia

Timp de opt luni, în perioada 1 ianuarie – 31 august 2019, Asociația Nevo Parudimos va implementa împreună cu 4 parteneri internaționali proiectul de voluntariat european Vote for your future.

Proiectul constă într-un schimb de tineri care va fi organizat în România, la Tabăra Marabu din satul Milcoveni între 03 – 10. 05.2019 și va implica 50 de participanți (40 de participanți și 10 lideri de grup) din România, Estonia, Spania, Olanda și Grecia.

Bazându-se pe o strategie de integrare a cât mai multor tineri și, proiectul va presupune mai multe etape:

  1. Înainte de venirea tinerilor în România, se vor organiza câte două focus grupuri la ei acasă în care participanții să învețe care sunt problemele din comunitățile și țările lor, probleme pe care urmează să le prezinte ulterior în cadrul activităților din proiect;
  2. Urmează apoi schimbul de tineri cu cei 50 de participanți din România, Estonia, Olanda, Grecia și Spania;
  3. Va fi organizată și o campanie de promovare a participării tinerilor la vot, ce va fi implementată după mobilitatea în sine a proiectului.

Scopul acestui proiect este creșterea participării tinerilor la procesul decizional la nivel local, național și european.

Obiectivele proiectului sunt:

  • promovarea unui dialog între 40 de tineri din 5 țări ale UE și politicieni, pentru o mai bună înțelegere a procesului de votare și participare;
  • implicarea celor 40 de participanți din 5 țări ale UE la organizarea de campanii locale și petiții pentru a promova participarea activă și accesul la vot al tinerilor în țările lor;
  • sporirea cunoștințele celor 40 de tineri cu privire la Parlamentul European și alegerile europene din anul 2019;
  • educarea participanților cu privire la funcționarea instituțiilor europene și modul în care acestea sunt interconectate.

Motivele care au stat la baza implementării acestui proiect sunt:

  • Interesul foarte mare de participare la evenimentele organizate în cursul anului 2018 la Bruxelles și Strasbourg sub egida parteneriatului strategic YourEP – (Parlamentul European) prin care le-a fost oferită tinerilor oportunitatea de a se întâlni și a discuta cu deputații europeni și chiar cu vicepreședintele Parlamentului European. Din păcate, nu am putut implica mai mult de 3 participanți / partener, asta cu toate că cererea de a participa a fost foarte mare.
  • Potrivit Biroului Electoral Central din România, pentru alegerile din 2016, au participat la vot mai puțin de 30% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, cetățenii mai în vârstă fiind cei care au ieșit la vot și au decis practic viitorul. Statisticile sunt îngrijorătoare, astfel că prin acest proiect încercăm să sensibilizăm tinerii să participe mai activ și să-și decidă singuri propriul viitor. În plus, când au fost organizate proteste în toată România, generate de acțiunile actualului Guvern, au participat foarte puțini tineri din Reșița si Caraș-Severin, potrivit ziarelor locale și regionale. Cu toate acestea,intenția de a se implica în viața politică există în rândul tinerilor însă informațiile care le sunt disponibile pe această temă sunt din ce în ce mai confuze.
  • Un alt motiv ar fi faptul că în 2019 se vor organiza alegeri pentru Parlamentul European, moment în care toate statele membre vor decide care vor fi deputații ce le vor reprezenta interesele. Potrivit partenerilor noștri, informațiile cu privire la ceea ce se va întâmpla ulterior în Parlamentul European și modul în care vor fi reprezentate interesele fiecărei țări fie nu sunt clare, fie nu există. Tinerii din orașele sau satele mici nu au educația politică necesară pentru a înțelege cuvintele „fancy” care sunt folosite in campanii. Această neîncredere a fost clădită în ultimii 29 de ani și considerăm că este mare nevoie ca tinerii să fie educați în acest sens pentru a înțelege mai bine sistemul politic și cum poate fi acesta îmbunătățit. Participanții au nevoie să învețe de ce votul lor este important la nivel local, național și european.

 

După acest proiect, participanții vor fi capabili să implice ulterior și alți tineri în viața politică, transmițând mai departe cunoștințele dobândite cu privire la importanța votării la nivel local, național și european. De asemenea, participanții vor avea o mai bună înțelegere a Parlamentului European și a rolului acestuia în Europa, precum și a legăturii dintre Consiliul European, Comisia Europeană și Parlamentul European.

După participarea la acest proiect, tinerii din România, Estonia, Olanda, Grecia și Spania vor deveni practic ambasadori ai schimbării în comunitățile locale din care provin și vor fi mult mai implicați în viața politică. Cu siguranță cei 40 de participanți și 10 lideri de grup vor VOTA la alegerile pentru Parlamentul European după participarea la acest proiect.

Participanții la proiect vor proveni din 5 țări diferite ale UE, inclusiv România astfel:

Din România avem ca și participanți liceeni din Reșița și studenți ai Universității Eftimie Murgu. Acești tineri au nevoie să fie mai bine informați cu privire la importanța votării la nivel local, regional, național și european, informații pe care nu le dețin momentan din cauza sistemului politic corupt care încă mai există și care conduce chiar țara. Participanții se confruntă cu obstacole sociale, economice și culturale, mare parte din ei fiind etnici din Republica Moldova care studiază la Reșița și adolescenți romi din comunitatea Mociur.

Din Spania, participanții provin din Maracena, un oraș mic din Andalucia, una dintre cele mai sărace regiuni spaniole.

Din Estonia, participanții sunt studenți tineri care au nevoie să vadă cum este realitatea în alte țări, și să înțeleagă modul în care participarea și implicarea la viața politică se realizează în alte țări. De asemenea, acești tineri vor avea ocazia să împărtășească din propria lor experiență cu privire la educația politică și participarea la viața politică.

Din Olanda, participanții provin din centrele de prevenire a riscurilor, mare parte fiind tineri cu probleme de comportament incluși în programe de reeducare.

Din Grecia, toți participanții sunt studenți la universitate, iar cea mai mare parte dintre ei se confruntă cu probleme economice, având în vedere situația actuală din Grecia. Acești participanți au nevoie să învețe mai multe despre cum să-și protejeze drepturile europene, mai ales după ce s-a ajuns la violențe între cetățeni și organele de ordine din Grecia din cauza înșelăciunilor guvernamentale. Situația acestor tineri este extrem de serioasă în condițiile în care au ajuns să nu se mai simtă în siguranță în propria lor țară.

Valoarea proiectului este de 27730.00 EUR

Partenerii noștri în cadrul acestui proiect sunt:

  • MITTETULUNDUSUH ING NOORED UHISKONNA HEAKS – Estonia
  • AYUNTAMIENTO DE MARACENA – Spania
  • STICHTING GO – Olanda
  • PRAXIS – Grecia

Acest proiect este finanțat de către Comisia Europeană prin programul Erasmus+, Acțiunea Cheie 1, Mobilități pentru Tineret, număr de contract 2018-3-RO01-KA105-061138 .

Pentru mai multe informaţii vă rugam sa contactati pe adresa de e-mail office@nevoparudimos.ro  sau telefon 0355429351.

Disclaimer

Această comunicare reflectă doar vederile autorului iar Comisia Europeană nu poate fi făcută responsabilă pentru utilizarea informaţiei pe care o conţine.