We remember! După 75 de ani, ororile Holocaustului nu au fost uitate
Ororile unuia dintre cele mai crunte evenimente din istoria omenirii nu au fost uitate nici anul acesta, astfel că data de 27 ianuarie a fost dedicată comemorării celor 75 de ani de la Holocaust.
Asociația Nevo Parudimos a ținut să marcheze acest moment printr-o conferință internațională cu titlul 75 de ani de amintire „75 years of Remembrance” ce s-a întins pe perioada 26-29 ianuarie 2019, organizată alături de Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Litere, Teologie și Istorie, Comunitatea Evreilor din Timișoara, Organizația RROMA din Macedonia și o serie de parteneri internaționali.
Evenimentul a pus accentul în special pe genocidul impotriva Romilor. Aproximativ 500000 de persoane de etnie roma au fost exterminate in timpul celui de-al doilea Razboi mondial de nazisti si aliatii acestora. Majoritatea au murit, fie de foame, fie din cauza bolilor sau a tratamentului brutal aplicat de gărzile naziste, iar alţii au fost victimele „soluţiei finale” din camerele de gazare.
Cele două zile de conferință au înglobat o serie de întâlniri și workshopuri ce au avut loc la Universitatea de Vest din Timișoara și la care au participat, pe lângă profesori universitari și specialiști în domeniu din țară și din străinătate, și tineri elevi și studenți de la diferite unități școlare timișorene. Aceștia au avut ocazia de a urmări o serie de prezentări impresionante cu privire la modul în care au fost tratați rromii in acea perioadă, lucrări susținute de profesori din România, Macedonia, Serbia, Germania, Grecia, Bulgaria și Ungaria.
În 27 ianuarie a fost organizat și un eveniment de comemorare la Sinagoga Iosefin din Timișoara impreuna cu Comunitatea evreilor din Timisoara.
Scopul activităților a fost creșterea conștientizării în legătură cu Holocaustul romilor, accentul fiind pus pe evenimentele care au avut loc în Balcani, Ungaria și Transnistria înainte, în timpul și dupa cel de-al doilea război mondial, pentru conservarea memoriei victimelor nazismului.
Evenimentul face parte din proiectul Amintire Europeana și Solidaritate – dreptul nostru să ne aducem aminte „European Remembrance and Solidarity-Our Right to Remember! (ERS)” finanțat de programul Europa pentru Cetățeni al Comisiei Europene și inițiat de organizația RROMA din Macedonia în parteneriat cu alte 14 organizații din toată Europa.