Cluj-Napoca a fost aleasă Capitala Europeană a Tineretului 2015, o ocazie considerabilă ca tinerii Romi să se facă auziți la nivel European!

Evenimentul “So Keres Europa?!” a adus împreună 300 de tineri ce au desfășurat activități civice si de tineret pe o perioadă de 7 zile(12-19 iulie 2015), în Cluj-Napoca. Evenimentul a fost organizat de către rețeaua internațională Phiren Amenca in partnereiat cu Asociatia Nevo Parudimos,o serie de parteneri locali din Cluj dar şi alte asociaţii internaţionale.

Timp de 7 zile, tineri romi și neromi din întreaga Europă au devenit o singură comunitate, o mișcare, o voce, în Capitala Europeană a Tineretului 2015.

Scopul evenimentului de tineret a fost de a iniția dezbateri și momente de reflectie pe marginea unor teme specifice, legate de tinerii romi, precum și de a ajuta la o mai bună cooperare între reprezentanții tinerilor romi și cei ai altor grupuri etnice in viitor.

Programul evenimentului a cuprins workshop-uri tematice, activități speciale prin intermediul cărora participanții au învățat mai multe despre situația comunitățiilor rome din Europa, au învățat și au dezbătut pe tema drepturilor omului și antigipsism. Deasemenea, punctul culminant al evenimentului, a fost reprezentat de marșul de solidaritate împreună cu comunitatea de Romi din Pata Rât .

Acest marș a fost dedicat celor 76 de familii de etnie romă, evacuate forțat din casele lor, in mod ilegal de catre autoritatile locale din Cluj Napoca, cu cinci ani in urma fiind mutati de pe strada Costei langa groapa de gunoi a orasului.

Pentru mai multe informații despre marș dar și pentru a putea vedea Scrisoarea deschisă a Marșului Solidarității Romilor accesați link-urile:

 

“So Keres, Europa!?”a fost inițiat de către rețeaua internațională Phiren Amenca împreună cu Platforma de Foști Voluntari, în parteneriat cu următoarele asociații nationale si internaționale:

  • Asociata Nevo Parudimos (Resita, Romania)
  • Asociatia Tikvah (Oradea, Romania)
  • Coastei Street Association (Cluj-Napoca, Romania)
  • Fundația Creștină Diakonia (Cluj-Napoca, Romania)
  • Centre for European Initiatives (Stara Zagora, Bulgaria)
  • Go Free (Cluj-Napoca, Romania)
  • Minority Voice (Belgrade, Serbia)
  • Romano Suno (Cluj-Napoca, Romania)
  • Uco Dikhipen (Bucharest, Romania)
  • UCTRR (Cluj-Napoca, Romania)

Asociatia Nevo Parudimos a participat la acest eveniment cu o echipa de cinci persoane doi organizatori implicati in echipa de management a evenimentului inca de la inceput cand s-a inceput planificarea lui si trei voluntari.

La realizarea evenimentului “So Keres, Europa!?” au contribuit urmatorii donori:

Comisia Europeana

Fundația Europeană pentru Tineret

Agenția Națională pentru Romi

Mai multe informații despre eveniment și activității, puteți afla accesând:

site-ul oficial al evenimentului: http://www.sokeres.eu/

pagina de facebook a evenimentului: So Keres, Europa!? Changemakers Movement

site-ul oficial Phiren Amenca: http://phirenamenca.eu/