Nr. proiect: 2019-3-RO01-ESC31-078028

Perioada: 01-08-2019 – 31-07-2020

Buget: 7688.00 EUR

 

Asociația Nevo Parudimos implementează, ca și organizație de sprijin, în perioada 01-08-2019 – 31-07-2020 proiectul Tineri romi implicați (2019-3-RO01-ESC31-078028). Este vorba despre o inițiativă a cinci tineri din orașul Timișoara cu scopul de a crește gradul de organizare a studenților și tinerilor romi din Timișoara.

În cadrul proiectului, Asociația Nevo Parudimos a acordat sprijin grupului de tineri Terne Rom din Timisoara pentru a depune aplicația și cu îndrumare pe perioada de implementare, proiectul fiind scris și implementat direct doar de și cu tineri de etnie romă.

Acesta initiativa aparține unui grup de studenți de etnie roma din Timișoara care au identificat faptul că acest oras universitar unde învață un numar de 148 de studenți de etnie roma, unii pe locurile speciale pentru romi, nu avem nici o forma de organizare a tinerilor romi.

Acest lucru se întampla în condițiile în care în fiecare centru universitar din țară existau deja ONG-uri ale studenților romi care se întâlnesc periodic și care răspund nevoilor studenților romi din aceste orașe universitare.

Totodata, ideea proiectului a pornit și din constatarea că accesul la informații, pe de o parte, precum și reprezentarea studenților romi era foarte scăzută în Timișoara și localitățile din zonă, în contextul în care toate celelalte minorități reprezentative din Timișoara aveau deja ONG-uri studențești care organizează diferite activități pentru studenți și îi reprezintă pe aceștia în relația cu universitățile și alte structuri.

În același timp, era nevoie de o mobilizare care să crească interacțiunea dintre studenții de etnie romă din oraș pentru că aceștia nu se cunosc între ei și au rețineri atunci când vine vorba de asumarea identității de romi.

Dorința celor 5 tineri de a realiza acest proiect a fost aceea de a răspunde atât nevoilor studenților, cât și de a crea o structură care să coopereze pe viitor cu universitățile și structurile de tineret din Timișoara, și nu numai, pentru a crește reprezentativitatea, participarea și accesul tinerilor romi din acest oraș universitar. De asemenea, s-a dorit crearea unui grup de tineri care să organizeze evenimente menite să arate adevărata imagine a romilor în societatea românească și care periodic să organizeze evenimente culturale și de tineret în orașul Timișoara, menite să ofere informații despre etnia romă și să combată prejudecățile și stereotipurile pe care ceilalți le au despre romi.

Acest proiect a dus la dezvoltarea unui club al tinerilor romi care a devenit un mesager și promotor al problemelor tinerilor romi și a culturii rome în mediul studențesc din orașul Timișoara și care ulterior s-a tranformat in Asociația Tinerilor Romi din Timișoara.

Obiectivele proiectului sunt:
1. Creșterea gradului de implicare a cel puțin 20 de studenți și tineri romi din orașul Timișoara, pe perioada proiectului
2. Creșterea gradului de reprezentare a studenților și tinerilor romi din orașul Timișoara, pe perioada proiectului
3. Creșterea cunoștintelor despre societatea civilă și funcționarea unui ONG pentru cel puțin 20 de studenți și tineri romi din Timișoara
4. Creșterea interacțiunii între studenții și tinerii romi din orașul Timișoara, pe perioada proiectului

Proiectul este finanțat de Comisia Europeană prin Corpul European de Solidaritate.

Disclaimer

Această comunicare reflectă doar punctul de vedere al autorului, iar Comisia Europeană nu poate fi făcută responsabilă pentru utilizarea informaţiei pe care o conţine.