Primele întâlniri cu zeci de elevi din Anina și Reșița. Despre cultură, artă și dragoste
În Caraș-Severin au început activitățile din cadrul proiectului „InclusiveArt – Access to Culture for Disadvantaged Children and Youth”, eMS RORS-22, finanțat de Uniunea Europeană prin programul INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia, unde Asociația Nevo Parudimos este partener, pe lângă Primăria orașului Zrenjanin (Serbia), Centrul pentru Arte Frumoase și Aplicate Terra (Kikinda, Serbia), coordonator fiind Institutul Intercultural Timișoara.
Proiectul apelează la mijloacele oferite de cultură și artă pentru a crea contexte de integrare și creștere creativă, atât pentru comunitățile locale implicate, în special pentru copiii și tinerii defavorizați din cadrul acestora, cât și pentru un grup de tineri artiști.
În ceea ce privește județul Caraș-Severin, activitățile din cadrul proiectului au început la Anina, cartier Steierdorf, unde referentul cultural Laura Turcu, după diverse întâlniri și discuții legate de proiect cu reprezentanții Liceului „Mathias Hammer” Anina – Structura Școala Generală nr. 2 Steierdorf și Primăria Orașului Anina, a avut o primă întâlnire cu 30 de elevi ai Școlii Generale Nr. 2 Steierdorf cu vârste cuprinse între 11 și 13 ani. S-a discutat despre ce presupune acest proiect și au fost planificate următoarele întâlniri, când elevii vor fi pregătiți să cunoască artiștii ce vor implementa o intervenție culturală ulterioară, dar vor exista și sesiuni de dezvoltare personală și autocunoaștere.
Concomitent la Reșița, în cartierul Mociur, s-a desfășurat o activitate similară. Întâlnirea a avut loc la Școala Primară Mociur, unde referentul cultural Claudiu Pamfil le-a citit celor mici povești. Aproximativ 30 de copii au participat la această activitate. Prima poveste prezentată a fost „Puterea Dragostei” de Vladimir Colin. Micuții au fost atenți în timpul poveștii, iar la final s-a organizat o dezbatere legată de tema povestirii.
În perioada următoare, Asociația Nevo Parudimos, prin referenții culturali Laura Turcu și Claudiu Pamfil, va desfășura activități similare și în cartierul Muncitoresc din municipiul Reșița, dar și în comuna Berliște din Caraș-Severin, urmând ca toate cele 4 comunități să beneficieze de intervenții culturale începând cu luna mai a acestui an.