Nevo Parudimos a răspuns „Prezent!” la protestele antirasism din București
Reprezentanții Asociației Nevo Parudimos au participat sâmbătă, 28 iulie, la protestul față de rasismului îndreptat împotriva romilor din România, Italia și Ucraina, ca urmare a declarațiilor și acțiunilor instrumentate de reprezentanți ai guvernelor naționale și de grupările paramilitare de extremă dreapta.
Protestul a fost organizat de societatea civilă romă și vine ca o reacție în urma acțiunilor rasiste îndreptate împotriva romilor, după declarațiile premierului italian Mateo Salvini. Acesta a propus recenzarea romilor fără să menționeze obiectivul clar al acestei acțiuni. Ulterior declarațiilor, mai mulți cetățeni români de etnie romă au fost deportați, iar locuințele acestora demolate în Roma, la inițiativa autorităților locale. Primăria Romei vrea să deporteze 400 de romi care locuiesc de ani de zile în tabăra improvizată. În 19 iulie, în urma unui atac rasist, o fetiță romă de cetățenie română, pe nume Cerasela, având 1 an și 3 luni, a fost împușcată în spate în timp ce se afla în brațele mamei sale.
În Ucraina, grupările paramilitare de extremă dreapta „Sober and Angry Youth” au ucis cu violență doi cetățeni de etnie romă. Au distrus locuințele romilor, au incendiat grădinițe și biserici frecventate de romi, iar o grupare extremistă a dat foc unei tabere de romi din regiunea Liov. În luna mai, 12 bărbați înarmați cu bâte și arme de foc au atacat o tabără de romi din regiunea Ternopil. După ce i-au alungat pe cei 7 adulți și 33 de copii romi din tabără, atacatorii au incendiat tabăra. În luna iunie, o grupare de ultra-naționaliști înarmați cu cuțite au atacat o așezare a romilor din vestul Ucrainei. Au ucis un tânăr rom, pe nume David Popp, în vârstă de 24 de ani și au rănit mai multe persoane, inclusiv un copil. Acesta este al șaselea atac rasist din Ucraina pe parcursul a două luni. Gruparea „Sober and Angry Youth “ este considerată a fi în spatele a 24 de atacuri rasiste.
În total, peste 600 de persoane din toată țara au participat la protestul din București. Coloana s-a deplasat pe traseul: Bulevardul Dacia – Strada Henri Coandă – Bulevardul Lascăr Catargiu – Piaţa Victoriei – Bulevardul Aviatorilor, participanții purtând însemne cu steagul internațional al romilor. La începutul evenimentului au fost intonate imnurile României, Europei şi Romilor.
Iniţiatorii au cerut statului român să elaboreze o legislaţie care să condamne rasismul antirom, după modelul legii antisemitismului; înfiinţarea unui observator guvernamental privind rasismul şi xenofobia; implementarea şi bugetarea Strategiei Naţionale pentru Romi; reforma instituţiilor care se ocupă de incluziunea romilor; consolidarea Centrului Național de Cultură a Romilor prin alocarea de spații culturale pentru fondarea unui teatru și a unui muzeu rom; sancţionarea de către CNA a discursului instigator la ură.
Autorităţilor din Italia şi Ucraina li s-a cerut să asigure protecţia cetăţenilor de etnie romă, iar Comisiei Europene să intensifice monitorizarea rasismului antirom în statele membre, cu scopul de a identifica derapaje de la principiile europene, precum şi formarea în cadrul Agenţiei pentru drepturi fundamentale a unei direcţii care să monitorizeze situaţia comunităţilor de romi din toate statele membre. A fost cerută de asemenea declanşarea procedurii de infringement în cazul statelor membre care nu sancţionează infracţiunile motivate de ură.
Protestatarii au înmânat manifestul antirasist al romilor din România ambasadelor Italiei și Ucrainei.