Voluntar în Portugalia
Asociația Nevo Parudimos a fost parteneră în proiectul Volunteers for inclusion (Voluntari pentru incluziune, nr. referință 2017 – 1- PT102 -KA105 – 004019), al cărui coordonator a fost Asociația ProAtlantico din Portugalia. În cadrul acestui proiect, asociația Nevo Parudimos a avut ca sarcină principală recrutarea și pregătirea unui voluntar pentru a participa la un stagiu de 12 luni, începând cu luna octombrie 2017, în Lisabona, la centrul de zi Casa Pia.
Despre proiect ne vorbește voluntara noastră S.C.: ”Voluntariat…încă de mic copil mi-am dorit să fac voluntariat într-o altă țară, deși, în sine mea, habar n-aveam ce înseamnă asta cu adevărat. Îmi imaginam că cineva îți dă bani și pleci hai-hui prin lume să descoperi lucruri noi, fără să îți zică ce să faci. Îmi aduc aminte, nici nu aveam 18 ani și trimiteam e-mailuri la tot felul de organizații din Africa, în speranța că cineva va avea nevoie de mine pe acolo. Fie Ghana, fie Kenya, fie eu mai știu ce țară…de fiecare dată mă loveam de același răspuns. Trebuia să plătesc eu mii de euro din buzunarul meu și să mai am și bani de cheltuială pe acolo. Nu întelegeam de ce? Eu aș fi mers acolo să îi ajut cu ceva, să îi învăț, să împărțim tradiții… Nu am avut nicio șansă!
În urmă cu câțiva ani, prin intermediul unor prieteni, am descoperit Nevo Parudimos . Acea organizație non-guvernamentală care luptă împotriva sărăciei și care speră la integrarea minorităților în societate. Ei m-au învățat ce înseamnă EVS, motivul pentru care, în momentul de față sunt in această țară minunată, Portugalia.
Am ajuns în Portugalia în data de 2 Octombrie 2017, într-un program de voluntariat care se cheamă VOLUNTEERS FOR INCLUSION. Lucrez cu acea instituție care s-a născut în urmă cu aproape 300 de ani. CASA PIA este cea mai mare instituție din Portugalia, dedicată tinerilor cu un risc social și cu probleme parentale. Casa unde îmi fac acest program de voluntariat este situată într-o suburbie a Lisabonei, numită Queijas. Sinceră să fiu, nici după aproape 6 luni de când sunt aici nu pot să pronunț cum trebuie acest nume. Lucrez cu niste copii minunați. Ne ocupăm timpul cum putem. Ne uităm la desene, jucăm cărți, desenăm, mergem în parcuri, gătim împreună, ca o familie mare. M-au acceptat foarte repede. Deși am crezut la început că voi avea o problemă foarte mare datorită limbii pe care, evident, nu o vorbesc, cu timpul vocabularul meu s-a dezvoltat. Portugheza nu este o limbă dificilă. Fiind o limbă latină, la fel ca româna, multe din cuvinte se aseamănă. Așa că, ne înțelegem cum putem: în românește, în portugheză, în engleză… Copiii au devenit o parte din viată mea. Nu am avut această experiență niciodată, nu lucrasem niciodată cu copii, nu stiam cum să mă comport, cum să reacționez. Iar acum, după aproape 6 luni, nici nu vreau să mă gândesc la momentul în care proiectul se va termina iar eu va trebui să renunț la ei. M-am atașat extrem de mult. Nu este deloc ușor. Mulți spun că e greu să crești 2 copii. Ei bine, eu cresc 11, și nu mă plâng niciodata.
E o ocazie unică în viată. Oricine ar trebui să încerce acest EVS, un program de voluntariat care cu siguranță îl va schimba și marca pe viață…în bine!
Nu îmi dau seama cum au trecut 12 luni din viața mea. M-am îndrăgostit nebunește de Portugalia, de oamenii de aici, de ocean, de apusurile minunate…de tot!…
Și iată că aventura mea se încheie. 12 luni de clipe de neuitat, prieteni minunați, 12 luni care m-au schimbat complet. E dificil să îți iei rămas bun, dar alte persoane dragi mie mă așteaptă acasa.”
Acest proiect a fost finanțat de către programul Erasmus+ al Comisiei Europene prin Serviciul European de Voluntariat.
Volunteers for Inclusion EVS project description CED Santa Clara Romania