Raymond Gurême, eroul rom, supraviețuitor al Holocaustului, s-a stins din viață la 95 de ani!
Raymond Gurême a fost un manoush francez (acesta fiind termenul care îi definea pe etnicii romi în Franța) care a scăpat din 9 lagăre de concentrare, a luptat în rezistență și a supraviețuit Holocaustului. „Mesajul meu pentru tine este simplu: REZIST! Sunt aici pentru că am rezistat. Vă rog să continuați lupta mea”.
Pe tot parcursul vieții sale, Raymond Gureme a militat pentru drepturile persoanelor de etnie romă. Acesta s-a născut în 1925, lângă Paris, într-o familie franceză Manouche (adică Sinti în franceză). Așa cum au făcut mai multe generații înaintea lor, părinții lui dețineau un mic circ și un cinematograf călător
La începutul lunii octombrie 1940, familia a fost arestată de poliția franceză și internată în tabăra Darnétal, una dintre taberele pentru familiile „nomade”. Două luni mai târziu, au fost transferați – cu trenul și pe jos – la Linas-Montlhéry, o tabără mult mai mare pentru „nomazi”, situată pe un hipodrom cu motor în uz din sudul Parisului.
În cartea sa Interdit aux Nomades, publicată în 2011 (co-autor de Isabelle Ligner), Gurême descrie condițiile de viață teribile: mâncarea putina, igiena precara, deținuții trebuiau să doarmă pe podelele de lemn ale cazărmii neîncălzite. Raymond a scăpat prima dată din tabără împreună cu fratele său: au încercat să obțină certificatele de naștere pentru a demonstra că sunt francezi, dar au fost arestați dupa ce au fost denuntati. Ceva mai târziu, Raymond a încercat din nou și a reușit. În aprilie 1942, tabăra din Linas a fost închisă și toți deținuții, inclusiv familia Gurême, au fost transferați, mai întâi în tabăra din Mulsanne, apoi la Montreuil-Bellay, cea mai mare tabără de concentrare pentru „nomazi” din Franța.
În august 1943, Raymond a fost arestat de poliție pentru că a furat proviziile de hrană germane și a fost trimis în lagărele de muncă forțată, mai întâi la Heddernheim, apoi în Oberursel, ambele în apropiere de Frankfurt, în Germania. În iunie 1944 a reușit să scape și să se întoarcă în Franța, unde a decis să ia contact cu Rezistența. S-a alăturat Forțelor de Interne franceze (FFI) pentru că a considerat că nu a luptat suficient. Unitatea sa, aflată în nordul Parisului, a fost responsabilă de acțiuni de sabotaj, în special de arme, transport și tancuri germane. Între 19 și 25 august 1944, a participat activ la Eliberarea Parisului, dar, cum este cazul altor luptători de rezistență din comunitatea călătoare, rolul său nu a fost niciodată recunoscut pe deplin.
Greutățile perioadei postbelice
După război, Raymond Gurême nu a avut nicio urmă de familia sa și s-a temut că nu au supraviețuit. Dar în 1950, un membru belgian al comunității călătoare i-a spus că părinții și mai mulți frați se aflau în Belgia, așa că s-a urcat imediat pe bicicletă pentru a li se alătura. El a aflat că părinții lui au fost eliberați în 1943.
După mulți ani de călătorie, la sfârșitul anilor ’60, Raymond Gurême a ales să locuiască cu familia sa pe un teren aflat în fața fostei tabere din Linas-Montlhéry. El considera alegerea de a locui acolo ca un act de sfidare: aproape de locul exact în care el și atât de mulți alți „nomazi” au fost retinuti, el este astăzi șeful unei familii de 200 de oameni.
Raymond, în cuvintele prietenului său, François Lacroix, fondatorul Colectivului care păstrează amintirile internării în tabăra Linas-Montlhéry a fost:
”Raymond. Un corp ascetic, în amintirea violenței și a suferinței trecutului.
Un ultim martor. Încă de la primele cuvinte pe care le-a împărtășit despre trauma sa familială și personală, o voință puternică de a vorbi despre aceasta: internarea în Franța, în tabăra Linas-Montlhéry, în apropiere de Paris. Pentru a fi liber, uneori trebuie să evadezi, de multe ori trebuie să denunți, de multe ori trebuie să fii curajos, întotdeauna trebuie să rezisti. Pentru a fi liber, trebuie să fii și, mai ales, să poți dansa, sărbători, iubi și să i iprotejezi pe cei care au nevoie: săraci, migranți, toate femeile și bărbații care au doar o cabină telefonică pentru a dormi … viața lui Raymond”.
Raymond Gurême s-a stins din viață în 24 mai 2020.