Tinerii romi au locuri speciale rezervare pentru ei în licee și universități. Află care sunt acestea și cum poți beneficia de ele!
Un grup de 5 tineri din Reșița, sprijiniți de Asociația Voluntariatul Pentru Toți implementează în această perioadă o amplă campanie de informare a tinerilor de etnie romă din orașul Reșița, și județul Caraș-Severin, cu privire la locuri speciale de care aceștia dispun în licee și universități, finanțate prin bugetul de stat.
Campania face parte din cadrul proiectului „Promovarea Educației Pentru Tineri Romi” Nr. 2019-2-RO01-ESC31-064327, finanțat prin Corpul European de Solidaritate și scris de tineri cu inițiativă. Aceasta presupune discuții și întâlniri online cu tinerii de etnie romă din orașul Reșița cu privire la oportunitățile de care dispun pentru a-și continua studiile. În acest sens, o parte a echipei de proiect s-a deplasat sâmbătă în comunitățile de romi din Mociur, Dealu Mare și Câlnic unde, respectând distanțarea socială, au discutat cu tinerii interesați cu privire la locurile speciale în licee și universități, au împărțit pliante și au lipit afișe informative.
Pentru admiterea la liceu a elevilor de etnie romă, în fiecare liceu sau școală de arte și meserii din Caraș-Severin există 2 LOCURI distincte în fiecare clasă, rezervate doar pentru aceștia.
Calendarul admiterii candidaților romi în invățământul liceal de stat pentru anul școlar 2020-2021
15 mai 2020 – Afișarea locurilor speciale pentru candidații romi
9 – 15 iunie 2020 – Primirea cererilor de înscriere a candidaților pe locurile speciale pentru romi
1 – 2 iulie 2020 – Repartizarea candidaților pe locurile speciale pentru romi
1 – 2 iulie 2020 – Înscrierea și repartizarea candidaților pentru învățământul special
Dosarele de candidatura ale elevilor de etnie roma care doresc să se înscrie pe locurile speciale vor trebui să conțină următoarele documente:
- Fisa de înscriere ( fișele se vor elibera cu prioritate candidaților romi, având în vedere ultima zi și oră de înscriere pe locuri distincte)
- Cererea de înscriere
- Adeverința cu notele, cu media generală obținută la tezele unice din clasa a VII-a și cu anexa la fișa cu media generală de la evaluarea națională din clasa a VIII-a
- Cartea de identitate (dacă este cazul) și certificatul de naștere, în copie legalizată
- Foaia matricolă pentru clasele a V-a – a VIII-a (cu calculul mediei generale)
- Fisa medical
- Recomandare scrisă din partea președintelui unei organizații civice , culturale, sau politice a romilor, legal constituită, prin care se atestă apartenența candidaților la etnia romă
Pentru admiterea la facultate a elevilor de etnie romă, la nivel national există anual locuri distincte rezervate doar pentru aceștia și finanțate de bugetul de stat. Calendarul admiterii andidaților romi în învățământul universitar de stat pentru anul școlar 2020-2021 va fi stabilit de fiecare universitate în parte, admiterea realizându-se simultan cu elevii neromi. De asemenea, actele necesare pentru dosarul de admitere, vor fi afișate de fiecare universitate în parte. Pe lângă documentele tip, și pentru admiterea la facultate, candidații pe locuri speciale pentru etnicii romi trebuie să prezinte o recomandare din partea președintelui unei organizații legal constituite a romilor din care să rezulte că respectivul candidat face parte din această etnie.
Tinerii de etnie romă din Reșița și Caraș-Severin care vor să candideze pentru unul dintre locurile speciale menționate mai sus, pot obține recomandarea necesară înscrierii din partea Asociației Nevo Parudimos (nevoparudimos@yahoo.com, Piata Traian Vuia, Nr 1-4, Corpul E, Resita, Caras-Severin).