Program CITIZ – Europe for Citizens
Actiune – REMEM – REM – Strand 1: European remembrance
Apel – Call for Proposal 2019 – EACEA-51-2018
Nr. aplicatie – 609055-CITIZ-1-2019-1-RO-CITIZ-REMEM
Durata proiect – 01.09.2019 – 28.02.2022
Lider proiect – Asociatia Nevo Parudimos
PARTENERI:
- Nevo Parudimos
- Roma Active Albania
- United Societies of Balkans
- Association Walk Together
- Rroma
- Amaro Foro e.V.
- Association Co-Efficient
- Serbian Roma Youth
Descrierea proiectului:
Acest proiect își propune să crească nivelul de conștientizare asupra Holocaustului Romilor, concentrându-se asupra evenimentelor petrecute în Balcani, Ungaria și Transnistria înainte, în timpul si după cel de-al doilea război mondial, pentru a păstra vie memoria victimelor de etnie roma și sinti ale nazismului. Întrucât valorile și integrarea noastră europene se bazează fundamental pe experiența și memoria noastră istorică, trebuie să atragem atentia asupra genocidului uitat al romilor, asupra celor peste 500.000 de victime și asupra fenomenului excluziunii sociale, a antigipsismului și a discursului instigator la ură, ca o consecință a ignoranței si a lipsei recunoașterii genocidului romilor.
Acest proiect isi doreste cresterea capacitatii educatorilor, a cetățenilor și a unei rețele largi de organizații ale societății civile de a conduce inițiative educaționale și cetățenești pentru comemorare și educație la nivel local, național și european. Proiectul dezvăluie zone sub-cercetate ale holocaustului romilor către publicul larg, stimulează dezbaterile despre ororile nazismului, cu accent pe implicarea tinerilor acum și în viitor pentru a păstra aceasta memorie europeană.
Acest proiect își propune să implice organizațiile care lucreaza cu minoritatile rome, a cetatenilor romi, dar si non-romi și organizațiile de tineret într-o campanie de educare și sensibilizare și să susțină recunoașterea genocidului romilor si a datei de 2 august ca zi oficială a memoriei la nivel european.
Proiectul reunește peste 3400 de cetățeni, precum și supraviețuitori, martori ai Holocaustului, experți și diferite generații de urmasi ai victimelor, în diferite întâlniri și conferințe internaționale. Prin acțiuni locale și campanii online, vizăm în mod direct 3400 de cetățeni și speram ca mesajul acestui proiect să ajunga indirect până la 100.000 de persoane, prin intermediul instrumentelor media.
Ca rezultat, vom realiza un manual care sa fie folosit la ateliere de lucru, despre genocidul romilor într-un cadru politic care include orientări pentru advocacy, vom scoate la lumina principalele evenimente și cercetări actualizate in domeniu, si ne vom folosi de instrumentele media pentru a documenta acțiunile noastre.
Cum este finanțat proiectul?
Acest proiect este finanțat prin Programul Europa Pentru Cetateni, care este susținut de Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură (EACEA) a Comisiei Europene sub tema European Remembrance 2020.
Activitățile proiectului
Toată metodologia se bazează pe o abordare incluzivă, participativă și împuternicitoare, luând în considerare nevoile tinerilor romi și neromi, interesele experților și partenerilor și construind parteneriate la toate nivelurile pentru a transfera, disemina și exploata practicile de succes în cadrul și în afara proiectului, luând în considerare contextul educațional al drepturilor omului și al politicii pentru tineret.
Cum a fost construit acest parteneriat?
Acest proiect a fost inițiat de rețeaua internațională de tineret ternYpe, iar Nevo Parudimos a preluat managementul principală al acestui proiect.
TernYpe este recunoscuta ca unul dintre principalii factori interesați ai autoorganizării și abilitării tinerilor romi. DG Justice al Comisiei Europene recunoaște ternYpe ca unul dintre principalii actori ai societății civile pentru incluziunea romilor. Consiliul Europei recunoaște ternYpe ca organizație internațională de tineret și parte interesata cheie a grupului de conducere „Planul de acțiune pentru tinerii romi” al CoE.
Nevo Parudimos coordonează proiectul in ansamblu, implicand in proiect o echipa diversa cu experiență în acest domeniu, inclusiv un formatori experimentati și un facilitator membru fondator al rețelelor UE Ternype și Phiren Amenca. În 2015, Nevo Parudimos a implementat proiectul ,,70 ani după Auschwitz …” contract nr. 564398-CITIZ-1-2015-RO-CITIZ-REMEM în care a reunit 1000 de tineri romi și neromi în cadrul unui eveniment educațional și de comemorare în Cracovia, Polonia, cu un parteneriat similar.
Echipa este susținută de diferite ONG-uri și rețele precum RROMA, Amaro Foro, Co-eficient, ERGO Network, Association Walk Together, Serbian Roma Youth Association, Roma Active Albania, United Societies of Balkans.
Mai multe informatii se gasesc pe pagina web a proiectului, AICI.
Disclaimer
Această comunicare reflectă doar vederile autorului iar operatorul de fond nu poate fi făcut responsabil pentru utilizarea informaţiei pe care o conţine.