Lider proiect: Asociatia Nevo Parudimos

Nr. proiect: 2016-2-RO01-KA105-024898

Perioada: 01.08.2016 – 31.07.2017

Buget: 33760 euro

Parteneri: Egyutthato Kozossegepito Egyesulet, Asociația Multiculturală Nakelamos (Spania), RROMA (Macedonia), Asociația Integro (Bulgaria), Rețeaua Tinerilor Express (Franța) și Stranaidea (Italia)

Asociația „Nevo Parudimos” a implementat în perioada: 1.08.2016 – 31.07.2017, proiectul „Tânăr Rom, Tânăr european 4” (contractul nr. 2016-2-RO01-KA105-024898) împreună cu alți 6 parteneri internaționali: Egyutthato Kozossegepito Egyesulet, Asociația Multiculturală Nakelamos (Spania), RROMA (Macedonia), Asociația Integro (Bulgaria), Rețeaua Tinerilor Express (Franța) și Stranaidea (Italia).

Obiectivul principal al acestui proiect a fost acela de a ajuta 21 de tineri romi și non-romi din 7 țări să utilizeze ghidul „9 pași în lucrul cu tinerii romi”, să lucreze cu tinerii romi și să îi înțeleagă mai bine.

Obiectivele generale ale proiectului sunt:

Oferirea celor 7 parteneri și ONG-urilor posibilitatea de a lucra cu tinerii romi;

Dezvoltarea utilizării ghidului „9 pași în lucrul cu tinerii romi;

Creșterea participării romilor;

Să promoveze educația non-formală și o viață practică de învățare pentru tinerii romi.

Proiectul este structurat în 3 mari părți:

Training: În perioada 16.01.2017-24.01.2017, Asociația „Nevo Parudimos” împreună cu cei 7 parteneri au implementat prima parte a proiectului. Trainingul a fost organizat la Băile Herculane, județul Caraș-Severin, hotelul Ferdinand. La sfârșitul acestei prime părți, a fost organizat un plan de activitate pentru fiecare țară, astfel încât fiecare să aplice ghidul „9 pași în lucrul cu tinerii romi” în țările lor.

Obiectivele training-ului au fost:

  • Să dezvolte abilități, competențe și cunoștințe pentru cei 21 de participanți, astfel încât aceștia să poată lucra cu tineri profesioniști care lucrează cu tineri romi și non-romi;
  • Capacitatea de a mobiliza 21 de tineri participanți pentru a dezvolta activități ce promovează incluziunea;
  • Pentru a instrui 21 de tineri romi și non-romi să aplice ghidul „9 pași în lucrul cu tinerii romi”;
  • Pentru a educa 21 de participanți în a afla mai multe despre tradițiile și istoria romilor.

La sfârșitul acestei instruiri, cei 21 de participanți trebuie să dobândească mai multe cunoștințe despre modul în care pot lucra cu tinerii romi, să învețe ce înseamnă să fii un lucrător de tineret, să planifice o serie de activități pentru următoarele șase luni la domiciliu și să facă schimb de experiențe și informații.

Partea practică: Echipa participantă a fiecărei țări partenere și-a asumat o serie de activități ce au fost realizate acasă cu un grup de tineri romi. Aceștia au convenit să se întâlnească periodic și să aplice planul de activitate stabilit în etapa de formare până la următoarea întâlnire prin aplicarea ghidului „9 pași în lucrul cu tinerii romi”. Scopul este de a forma un grup de tineri la nivel local pentru a organiza o activitate pentru ceilalți tineri din comunitatea locală din care provin. Rezultatele bune sau rele sunt comunicate celorlalți colegi în timpul seminarului organizat în iunie 2017.

Seminarul de bune practici, a doua întâlnire: această activitate de proiect se va desfășura și în România, în perioada 01-09.06.2017, locația seminarului fiind tabăra Marabu din Milcoveni, satul Berliște, județul Caraș-Severin.

Această activitate își propune să ofere celor 21 de participanți posibilitatea de a-și împărtăși experiența și soluții pentru rezolvarea problemelor întâmpinate în timpul activităților practice.

Obiectivele acestui seminar au fost:

  • Evaluarea activității pe teren a celor 21 de participanți;
  • Creșterea nivelului de cunoaștere referitor la activitățile care promovează acțiuni între tinerii romi și non-romi pentru cei 21 de participanți;
  • Dezvoltarea cunoștințelor celor 21 de participanți referitor la metodele și activitățile care promovează includerea și participarea tinerilor romi;
  • Dezvoltarea ulterioară a ghidului „9 pași în lucrul cu tinerii romi”;
  • Pentru a oferi celor 21 de participanți posibilitatea de a împărtăși experiențe referitoare la activitățile care promovează includerea tinerilor romi și non-romi.

Rezultatele așteptate pentru acest seminar au fost:

Participanții dezvoltă o abordare diferită atunci când doresc să lucreze cu tinerii romi și să înțeleagă mai bine ce înseamnă a fi un profesionist în lucrul cu tinerii;

Cei 21 de participanți obțin mai multe cunoștințe despre romi, și cooperează cu tinerii romi și non-romi pentru a puternici, astfel încât, în viitor, ei ar putea fi motivați să dezvolte activități de calitate;

Organizațiile partenere doresc să consolideze o cooperare internațională și să creeze rețele, să sporească experiența în proiectul internațional, să sporească vizibilitatea organizațională la nivel național și internațional și să-și dezvolte competențele în domeniul muncii romilor;

Dezvoltarea și îmbunătățirea ghidului !9 pași în lucrul cu tinerii romi”

Proiectul a fost finanțat de Comisia Europeană, prin programul Erasmus +, Acțiunea-cheie 1, Youth Mobility, Youth exchange.

Bugetul aprobat pentru acest proiect a fost de 33760 de euro.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să-l contactați domnul Firulescu Alexandru, responsabil proiect, la numărul de telefon: 0766376287, sau pe e-mail: firulescualexandru@yahoo.com.

Disclaimer

This communication reflects the author’s opinions and the European Commission can’t be made responsible for the use of the information contained.