În perioada 31.12.2018 – 30.12.2020, împreună cu 5 parteneri internaționali, asociația Nevo Parudimos v-a implementa proiectul V pentru Voluntariat  (V for Volunteering), nr. referință: 2018 – 2- RO01 – KA125-049941, ultimul proiect aprobat in contextual programului Erasmus+, Serviciul European de Voluntariat.

„V pentru voluntariat” (acronym oficial „VV”) este un proiect de voluntariat care constă in 2 runde de câte 5 voluntari fiecare, in total 10 voluntari din 5 țări: Spania, Italia, Turcia, Grecia și Portugalia, care vor desfășura stagii de câte 12 luni în orașul Reșița.

 

Prima rundă de voluntari va sosi la asociația noastră în  perioada 1 februarie 2019 – 31.01.2020;

A doua runda de voluntari va veni în perioada 01.01.2020 – 30.12.2020, o lună întercalându-se cu prima rundă de voluntari, de la care vor prelua activitățiile începute.

 

Motivația pentru implementarea acestui proiect începe cu trei probleme principale, pe care tinerii din comunitatea noastră locală le au:

– un sistem școlar care este rigid și care suprimă creativitatea;

– un punct de vedere în rândul multor tineri că voluntariatul este doar o formă de muncă convențională, fără plată;

– impresia multor tineri că nu mai are sens să se angajeze în mod activ în societate, convingerea că opiniile lor nu contează și nu pot face nimic pentru a schimba acest lucru.

 

Pornind de la aceste provocări principale, proiectul are următoarele obiective:

 

  1. Îmbunătățirea incluziunii, participării școlare, abilitățiilor lingvistice și a experienței educaționale în general, pentru copiii din comunitățile dezavantajate, prin activități de învățare non-formală în școlile locale din Reșița, în timpul implementării proiectului.
  2. Dezvoltarea cunoștințelor despre voluntariat, beneficiile și responsabilitățiile unui voluntar, promovarea voluntariatului în orașul Reșița și nu numai, printr-o gamă largă de activități desfășurate în timpul proiectului.
  3. Promovarea implicării civice a tinerilor din Reșița, prin demonstrarea modului în care implicarea în comunitate poate ajuta la înțelegerea nevoilor societății și a beneficiilor pe care le aduce membrilor săi;
  4. Oferirea oportunității de a învăța cum să lucreze cu copii, pentru 10 tineri voluntari din 5 țări, precum și pentru tineri provenind din comunități dezavantajate și tineri voluntari din orașul Reșița, pentru a-și dezvolta simțul de inițiativă și pentru a-și crește încrederea în forțele proprii;
  5. Dezvoltarea abilităților și competențelor celor 10 voluntari în ceea ce privește coordonarea și organizarea activitățiilor educaționale, civice și incluzive, activitățiilor de tineret, experienței interculturale și educaţiei non-formale.

În acest scop, vor exista trei tipuri principale de activități pe care voluntarii le vor desfășura:

– cursuri de limbi străine în școli (atât cu cadre didactice, cât și singure);

– activități de tip Language cafe (Cafeneaua Limbilor străine), ateliere de teatru forum după programul școlii, în cadrul Centrului de Tineret Nevo Parudimos;

– activități de voluntariat la diverse evenimente organizate de partenerii noștri locali asociați;

– campanii de sensibilizare cu privire la necesitatea implicării active a tinerilor și a modului în care programul Erasmus + contribuie la aceasta.

Obiectivele principale ale activităților se axează, pe de o parte, pe dezvoltarea tineretului local prin cursuri non-formale, de limbi străine, prin voluntariat în evenimente și campanii locale importante, cafenele și teatre, promovând totodată programul Erasmus +, copul final fiind să încurajeze tinerii să se implice mai mult în comunitățile locale, în special prin intermediul voluntariatului; pe de altă parte, un alt obiectiv este de a îmbunătăți stima de sine și sentimentul de inițiativă pentru cei 10 voluntari, dezvoltând în același timp competențele lor sociale, organizaționale și de limbă străină.

Acest proiect este finanțat de programul Erasmus+ al Comisiei Europene, prin Servicul European de Voluntariat.

Parteneri

Asociacion las ninas del tul – Spania

Cantiere Giovani Cooperativa Sociale ONLUS – Italia

Nisantasi Universitesi – Turcia

United Societies of Balkans Astiki Etaireia – Grecia

ProAtlântico – Associação Juvenil – Portugalia

Disclaimer

Această comunicare reflectă doar vederile autorului iar Comisia Europeană nu poate fi făcută responsabilă pentru utilizarea informaţiei pe care o conţine.