Lider proiect: YESForum
Perioada: 1 aprilie 2017 – 31 decembrie 2018
Parteneri:
- Asociația Nevo Parudimos (România),
- Activa și Piteå (Suedia),
- Go Foundation (Olanda),
- Zefiro (Italia),
- The Inclusion Network (Anglia),
- BAG KJS – sub umbrela Caritas Ludwigsburg-Waiblingen-Enz, (Germania),
- CNLAPS (Franța),
- JEF – Young European Federalists (Belgia)
YesForum (Germania), în parteneriat cu Asociația Nevo Parudimos (România), Activa și Piteå (Suedia), Go Foundation (Olanda), Zefiro (Italia), The Inclusion Network (Anglia), BAG KJS – sub umbrela Caritas Ludwigsburg-Waiblingen-Enz, (Germania), CNLAPS (Franța), JEF – Young European Federalists (Belgia) implementează proiectul YourEP (EP=Parlamentul European), un proiect strategic care se desfășoară în perioada 1 aprilie 2017 – 31 decembrie 2018.
Obiective
Pe durata a 21 de luni, Proiectul YourEP își propune să facă politica mai atractivă și să dezvolte implicarea politică a tinerilor cu oportunități reduse din cele 7 țări participante, prin intermediul a 3 întâlniri transnaționale de coordonare (Stuttgart, Piteo și Bruxelles) și 2 mobilități internaționale comune (una la Bruxelles și una la Strasbourg), unde tinerii vor învăța despre Uniunea Europeană, despre mecanismul de funcționare și luare a deciziilor, despre Parlamentul European și cum pot ei înșiși să se implice, pe viitor, în luarea deciziilor la nivel European. Ulterior, tinerii participanți vor fi capacitați în a simula Parlamentul European în Strasbourg (mai – iunie 2018); totodată, aceștia vor avea oportunitatea de a participa la cel mai mare eveniment de tineret creat de Parlamentul European și anume European Youth Event (unde sunt așteptați să se înscrie cel putin 8.000 de tineri din toată lumea).
Grupuri țintă
Tinerii cu oportunități reduse din 7 țări europene vor avea posibilitatea de a înțelege mai bine ce este politica, ce oportunități sunt în domeniul politic, cum pot deveni ei înșiși următorii MPEs (Membri ai Parlamentului European) și de ce este importantă implicarea tinerilor în politica din ziua de azi.
Proiectul își propune să implice câte 3 participanți per partener, acompaniați de un coordonator desemnat încă din faza de scriere a proiectului. Din partea Asociației Nevo Parudimos, coordonator al acestui proiect este managerul Laura Turcu. Aceasta este responsabilă de toate aspectele logistice implicate: promovarea proiectului, selectarea participanților, pregătirea participanților, participarea la toate întâlnirile de coordonare, asigurarea participării inclusive și non-discriminatorii a participanților selectați pe aceleași criterii și coordonarea activităților la nivel local (online și offline).
Prima întâlnire transnațională (30 – 31 mai 2017, Stuttgart, Germania) a avut ca scop cunoașterea proiectului și a sarcinilor fiecărui partener, stabilirea pașilor următori și pregătirea primei mobilități comune, în care tinerii vor învăța timp de 5 zile, într-un mod practic și activ, ce este Uniunea Europeana, cum funcționează Parlamentul European, de ce Belgia, de ce Bruxelles, mobilitate în urma căreia participanții vor avea o idee mai clară asupra mecanismelor de funcționare ale politicii la nivel european. Din partea Asociației Nevo Parudimos a participat coordonatorul de proiect, acompaniat de un tânăr participant dintre cei 3 selectați inițial.
Prima mobilitate comună a fost organizată în perioada 20 – 24 noiembrie 2017 la Bruxelles, unde 24 de tineri cu oportunități reduse, dintre care 3 din România, au participat împreună cu coordonatorii de proiect, au avut oportunitatea de a vizita și a învăța activ despre Muzeul Casa Istoriei Europene, Parlamentul European și Cartierul European, ce cuprinde Consiliul, Comisia și diverse Direcții Generale ale acesteia. Totodată, prin intermediul evenimentului organizat de către rețeaua YesForum în cadrul aceluiași proiect, Yes Forum Policy Event – eveniment prin care este facilitat dialogul dintre tineri și reprezentanți politici ai diverselor organisme UE – participanții au avut oportunitatea de a discuta cu membri ai Parlamentului European, cu reprezentanți ai Comisiei Europene – atât ai programului Erasmus+, cât și din cadrul EACEA (Agenția Executivă), responsabili ai evenimentului EYE (European Youth Event), secretari ai MPE-ilor, responsabili programe de tineret și nu în ultimul rând, participanții noștri au avut prilejul de a discuta cu vicepreședintele Parlamentului European, Rainer Wieland. Scopul mobilității a fost acela de a înțelege cum funcționează Parlamentul European și de ce, pentru ca ulterior, în Strasbourg, tinerii să simuleze o ședință politică asemenea Parlamentului European.
Cea de-a doua mobilitate comună a avut loc în perioada 29 – 31 mai 2018, la Strasbourg, Franța. Aceasta a avut ca scop simularea Parlamentului European, chiar în incinta Parlamentului European de la Strasbourg, de către cei peste 30 de participanți din: Germania, Franța, Italia, Suedia, România, Marea Britanie, Olanda și cu suportul asociației JEF Europe din Belgia. Participanții au învățat, în luna noiembrie 2017, la Bruxelles, ce înseamnă Parlamentul European și cum funcționează, astfel că, timp de 3 zile, la Strasbourg, aceștia au reușit să pună în practică cele învățate.
Asociația Nevo Parudimos a participat în calitate de partener cu o delegație de 4 persoane (un coordonator și 3 tineri participanți), aceștia din urmă pregătindu-se pentru rolurile de membru al Parlamentului European, selectate de către ei înșiși încă de la începutul lunii mai. Participanții au învățat ce înseamnă să fii un MEP și care sunt atribuțiile, mai mult, aceștia au înțeles cum funcționează procesul de luare a deciziilor la nivelul Parlamentului European și au putut vizita frumoasa clădire în toată splendoarea ei.
Proiectate pentru un an cu tinerii participanți înșiși, obiectivul principal a fost acela de a face simularea incluzivă, accesibilă și cât mai informală posibil pentru tinerii care nu sunt familiarizați cu Parlamentul European. Aceasta a fost, desigur, doar o simulare, însă proiectul YourEP le-a oferit o învățătură informală participativă privind modul în care funcționează legislația UE și o încurajare a implicării în proiectul european în calitate de cetățeni. Datorită participării active și a metodelor adaptate, proiectul a fost un succes și toți participanții, în ciuda mediilor de proveniență și a culturilor diferite, au reușit să interacționeze, să lucreze împreună și să ajungă la un rezultat impresionant încorporând motto-ul UE „United in Diversity”.
Adițional, deoarece tema proiectului a fost înțelegerea politicii de către tinerii din diverse țări europene, datorită perseverenței rețelei YesForum (coordonatorul acestui proiect), grupul de tineri a fost înscris la cel mai mare eveniment de tineret organizat în Europa, European Youth Event, unde au participat peste 9.000 de tineri din întreaga Europă și nu numai, membri și reprezentanți ai Parlamentului European, activiști în domeniul tineretului și numeroși experți pe temele seminariilor organizate. Această oportunitate a fost foarte apreciată de cei 4 reșițeni, în alt context neavând posibilitatea de a participa la acest eveniment grandios.
Proiectul este co-finanțat de programul Erasmus+ al Comisiei Europene, prin acțiunea cheie 2, Parteneriate strategice.
Disclaimer
Această comunicare reflectă doar vederile autorului iar Comisia Europeană nu poate fi făcută responsabilă pentru utilizarea informaţiei pe care o conţine.
Publicatii
The YourEP Experiment – Key Lessons for Inclusive & Accessible Political Simulations
YourEP – “Political games are a serious business”
YourEP – Erasmus+ KA2 – 2nd Blended Learning Mobility | Strasbourg, France | 29 May – 3 June 2018
YourEP – Erasmus+ KA2 – 2nd Blended Learning Mobility | Strasbourg, France | 29 May – 3 June 2018
Vreau să încep prin a spune că am trăit o experiență care nu se poate uita vreodată. Pe lângă peisajele minunate din Bruxelles și ciocolata belgiană de care am avut parte, oamenii pe care i-am cunoscut și experiențele trăite alături de ei au făcut ca acest proiect să devină unul ingenios și plin de activități super amuzante. Odată cu vizita muzeului istoriei Europei, am învățat multe lucruri noi despre trecutul acestui continent. Totodată, activitățile susținute de acest proiect m-au ajutat să cunosc mai bine termenul de „Uniune Europeană”. Acest proiect a fost cu siguranță, cum se spune, „ceva nou” și foarte plăcut pentru mine. Am avut norocul să cunosc oameni amuzanți și deschiși (poate nu toți), iar împreună am experimentat cinci zile în care ne-am distrat, dar ne-am și dezvoltat pe plan personal și social.
Proiectul YourEP ce a avut loc la Bruxelles pentru mine unul a fost foarte interesant, dar totodată obositor. Obositor pentru că timpul ne-a presat, pot spune, trebuind să facem foarte multe lucruri într-un timp scurt. Interesant pentru că am învățat o mulțime de lucruri, dar am și văzut o mulțime de lucruri ce îți stârneau curiozitatea. Mai mult de atât, faptul că am participat la o dezbatere în Parlamentul European m-a făcut să înțeleg practic cum se desfășoară lucrurile acolo și să văd cu ochii mei locul în care se iau decizii atât de importante pentru Europa, dar care influențează și țările din afara acesteia într-o oarecare măsură. Ce am învățat practic aici în proiect este cât de important este ca tinerii și nu numai să fie activi, dar cu rezultate. Care să influențeze și să schimbe ceva pentru societate, ceea ce ar trebui cu toții să facem mai ales în contextul în care politica tuturor țărilor scârțâie și se iau decizii pentru cei ce conduc țara, nu pentru toți membrii ei. Am învățat să nu mai aștept, să iau atitudine, să mă exprim, să îmi susțin cauza și multe alte lucruri pe care am să încerc să le aplic în viata mea de zi cu zi. Ce pot spune… Fiți activi!
Acest proiect a avut rolul de a ne arăta câte ceva despre viața politică, cum funcționează și ce este la nivel european. Pot să spun că am fost plăcut surprins, mai ales de faptul că am avut ocazia să discut personal într-o sesiune de dezbateri cu parlamentari europeni în carne și oase. Și mi-a plăcut foarte mult faptul că am vizitat orașul și mai ales Parlamentul, unde am avut ocazia să asistăm la dezbateri reale privind situații actuale, am putut înțelege mai în amănunt ce este de fapt acest mecanism politic. Cel mai mult mi-a plăcut când, după ce s-a încheiat proiectul și aveam 3 ore până să mergem spre metrou ca apoi să luăm un autobuz spre avion etc, am avut timp pentru mine să mă pierd pe străduțele Bruxelles-ului, am avut ocazia să văd pentru puțin timp ce înseamnă să fii acolo; vreau să spun că, plimbându-mă și văzând: o alee foarte lungă și lată, plină de oameni, dar vreau să pun accent pe plină, atât de plină încât trebuia la fiecare pas să fac loc cuiva care se holba pe cine știe unde, ca și mine de altfel, dar totodată toți fiind în grabă să ajungă mai repede unde aveau de ajuns, toate astea cu soarele de apus care îmi dădea în ochi și care se ascundea încet încet după blocurile păstrate în forma arhitecturală originală din zona centrului vechi al orașului, m-au făcut să îmi dau seama cât de mare este lumea și de fapt ce frumos este să te pierzi prin mulțime; abia aștept să mai călătoresc și sunt profund recunoscător acestei ocazii de a vedea un colțișor din lume, de aceea mulțumesc foarte mult organizației Nevo Parudimos și abia aștept să mai particip și la alte proiecte ale lor, deoarece mă simt extraordinar după această experiență; vă mulțumesc și sper să țintiți fiecare către împlinirea celor mai adânci țeluri, că merită pe deplin!