Lider proiect: Asociația Nevo Parudimos

Perioada: 13 mai – 30 septembrie 2024

Buget: 167308 RON

Parteneri:

  • Radio Romania Resita
  • Express de Banat
  • Centrul de Resurse pentru Regenerare Urbană

Asociatia Nevo Parudimos implementeaza, in perioada mai-septembrie 2024, proiectul RomACTIVE, finantat nerambursabil din bugetul Agentiei Nationale pentru Romi.

Initiativa are ca si scop diminuarea discriminarii asupra minoritatii rome din regiunea Banat prin activitati de informare si constientizare asupra culturii si valorilor rome.

Activitatile din cadrul proiectul se axeaza pe valorificare culturala si auto-identificare culturala in vederea eliminarii stereotipurilor si schimbarii imaginii de ansamblu la nivel comunitar in regiunea Banat asupra minoritatii rome.

Ca si activitati, proiectul va presupune implementarea:
– Unui curs de formare pentru 30 de instructori de educatie din judetele Caras-Severin si Timis, cadre didactice si directori de scoli in care studiaza copii si tineri de etnie roma
– Un curs de formare pentru 40 de tineri de etnie roma, cu varste cuprinse intre 14-18 ani, din judetele Caras-Severin si Timis care va avea in principal o abordare nonformala. Cursul va avea o abordare bazata pe schimbul direct de experienta intre
tinerii participanti in ceea ce priveste discriminarea motivata etnic, nevoia de incluziune, autoidentificare culturala, metoda de la care va porni partea de formare in ceea ce priveste recunoasterea atitudinilor rasiste si cunoasterea propriei culturi in
scopul constructiei stimei de sine in randul celor 40 de participanti
– O campanie de promovare a tolerantei si diminuare a discriminarii si valorificare a particularitatilor culturale ale etniei rome. Aceasta activitatea va avea o abordare directa asupra publicului larg prin emisiuni radio cu personalitati rome si promovare a culturii rome la Radio Romania Resita si articole in presa scrisa.

De asemenea, va fi realizat un catalog cu personalitati de etnie roma din Romania care va fi disponibil online si tiparit in 100 de exemplare si o expozitie de fotografie cu personalitati rome din Romania.

Proiectul nostru isi propune valorificarea culturii rome, atat in randul comunitatii locale in ansamblu din Caras-Severin si Timis, dar mai ales in randul tinerilor apartinatori ai acestor etnii din regiunea Banat prin promovarea si facilitarea cunoasterii propriei culturi, si cresterea spiritului de apartenenta la aceasta etnie, precum si cresterea stimei de sine si mandriei.

In cadrul campaniei de promovare a tolerantei, vor fi difuzate saptamanal in perioada iulie-septembrie, interviuri cu personalitati nationale de etnie roma si tineri cu o poveste de succes care apartin acestei minoritati etnice, in cadrul emisiunii saptamanale a minoritatii rome pe postul Radio Romania Resita.

Disclaimer

Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Agentiei Nationale pentru Romi.