Lider proiect: Asociatia Nevo Parudimos

Nr. proiect: 967

Durata: 5 luni

Perioada: 19 iunie-29 octombrie 2023

Asociatia Nevo Parudimos implementeaza in perioada iunie-octombrie 2023 proiectul TolerART, realizat cu suportul financiar al Agentiei Nationale pentru Romi – Guvernul Romaniei.

Aceasta initiativa isi doreste schimbarea de atitudini prin educare si cunoastere, un proiect ce va combina activitatile de formare si instruire cu activitati de promovare a tolerantei si culturii, in vederea formarii la nivelul orasului Resita a unei comunitati locale incluzive, tolerante si fara prejudecati.

Scopul proiectului este promovarea tolerantei fata de etnia roma, in special, si minoritatile etnice, in general prin cresterea nivelului de educatie interculturala la nivelul populatiei din Resita.

Toate activitatile din cadrul proiectului au fost gandite astfel incat la finalul implementarii lor, sa avem la nivelul orasului Resita pe de o parte tineri minoritari etnici cu o incredere in sine crescuta, capabili sa inteleaga propria cultura si cu cunostintele necesare de a nu se lasa influentati si a nu se identifica cu prejudecatile care vin asupra lor. Pe de alta parte, vom avea instructori de educatie (monitori scolari, profesori) cu capacitati sporite in promovarea tolerantei si a unor atitudini antirasiste in randul copiilor si tinerilor pe care ii formeaza.

Prin cresterea capacitatilor instructorilor scolari, dar si prin promovarea tolerantei la nivel local si punerea in evidenta a culturii si traditiilor minoritatilor etnice vom avea tineri de liceu la nivel local si o comunitate locala in general care vor cunoaste mai bine cultura si traditiile minoritatilor etnice cu care convientuiesc si vor intelege nevoia de toleranta si acceptare pentru crearea unei societati prospere.

Obiectivul general al proiectului este cresterea nivelului de toleranta si acceptare interculturala fata de etnia roma, in special, si minoritatile etnice in general, in randul populatiei din Resita.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

  1. Cresterea cunostintelor si aptitudinilor a 20 de instructori de educatie din orasul Resita in promovarea si transmitere de atitudini antirasiste si tolerante in randul comunitatilor cu care lucreaza
  2. Cresterea cunostintelor si aptitudinilor a 40 de tineri de etnii diferite din judetul Caras-Severin pe tematica anti-rasismului, discursului instigator la ura motivat rasial și recunoașterea atitudinilor rasiste
  3. Cresterea incluziunii grupurilor dezavantajate, minoritare din orasul Resita, prin promovarea culturii si traditiilor romilor, in special, si a minoritatilor etnice in general

Toate aceste obiective vor fi atinse prin organizarea de activitati de formare a tinerilor dezavantajati, a instructorilor de educatie din orasul Resita pe tema antidiscriminarii; a promovarii tolerantei prin intermediul unei campanii online si promovarea culturii si traditiilor romilor si minoritatilor etnice prin organizarea unui spectacol cu artisti si mestesugari reprezentanti ai diferitelor etnii implicate in proiect. Toate activitatile proiectului urmareasc crearea unui climat intercultural bazat pe respectarea valorilor interculturalității, pe cunoașterea valorilor culturale ale romilor, pe cunoaștere și respect social și cultural reciproc, pe toleranță zero față de atitudinile  rasiste.

Disclaimer

 Aceasta comunicare reflecta doar punctul de vedere al autorului, iar operatorul de fond nu poate fi facut responsabil pentru informatiile transmise.