Digitalize – Ateliere de alfabetizare digitală pentru adulții de etnie romă din Reșița!
Digitalize -instrumente pentru adulții romi de a folosi internetul și de a promova educația este un proiect în care îi învățăm pe adulții de etnie romă din Reșița, care sunt în mare parte iliterați, cum să folosească internetul pentru a accesa diferite servicii.
În acest sens, Asociația Nevo Parudimos organizează în această perioadă ateliere săptămânale cu adulți din comunitățile de romi din oraș pentru a-i învăța cum să își creeze o adresă de e-mail, cum să deschidă conturi de social media, ce înseamnă protecția datelor și amprenta digitală, cum să identifice hărtuirea cibernetică și ce presupune aceasta, cum să navigheze în siguranță pe internet, cum sa acceseze online banking și să facă eventuale cumpărături online.
De asemenea, în cadrul acestor ateliere, beneficiarii învață cum să își folosească telefonul pentru a avea acces la diferite servicii publice online precum Ghiseul.ro, CNAS, Casa Națională de Pensii, AJOFM etc.
Proiectul Digitalize este implementat de Asociația Nevo Parudimos, în calitate de partener, alături de Amaro Foro Germania, Co-Efficient Ungaria și RROMA Macedonia în perioada 01.03.2021 – 28.02.2023, fiind finanțat prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene.
Acest proiect a luat naștere din nevoia comunităților de romi cu care cele patru organizații partenere lucrează de a avea acces și cunoștințele necesare de a accesa serviciile de bază prin intermediul internetului, nevoie amplificată de pandemia Covid19. Faptul că încă de la începutul pandemiei majoritatea serviciilor accesibile populației s-au mutat în mediul online a făcut ca persoanele din grupuri dezavantajate, îndeosebi adulții de etnie romă, să se confrunte cu o excludere mult mai mare, accesul la serviciile publice fiind mult mai limitat din cauza situației economice precare ce nu le-a permis să acceseze internetul și din cauza situației educaționale (mai mult de 40% dintre adulții romi sunt analfabeți – date ale Agenției pentru Drepturi Fundamentale).
Astfel, s-a identificat o nevoie a acestor adulți de a se alfabetiza în ceea ce privește folosirea internetului și a tehnologiei pentru a ține pasul cu schimbările aduse de pandemie și pentru a avea un acces facil la servicii publice.
Acest proiect își propune creșterea accesului adulților romi la serviciile publice prin dezvoltarea unui instrument care să le permită să învețe mai ușor cum să folosească internetul în acest scop.