Lider proiect: Federația Națională a Grupurilor de Acțiune Locală din România
Parteneri: Asociația Nevo Parudimos, Centrul Român de Politici Europene
Buget: 283.798,00 euro
Perioadă: 22.11.2021 – 21.11.2023
Nr. proiect: RO2020/ACF_7_MM_613
ASOCIATIA NEVO PARUDIMOS a avut in implementare proiectul: ,,Capacitarea societatii civile rome din mediul rural sa devina partener egal in GAL-urile rurale “
Proiectul este finantat din fondurile Norvegiene si fundatia PACT.
In acest proiect Asociatia Nevo Parudimos are calitatea de partener alaturi de liderul de parteneriat, respectiv Federatia Nationala a GAL-urilor rurale (FNGAL).
Perioada de implementare a fost de 29 luni, respective din noiembrie 2021 si pana in aprilie 2024.
Bugetul total eligibil este 283798 euro din care 250000 euro sunt nerambursabili. In calitatea sa de partener in acest proiect Asociatia Nevo Parudimos are un buget de 96542 euro nerambursabil.
Prin acest proiect se urmareste formarea reprezentantiilor comunitatilor de romi si ai societatii civile Rome sa devina actori activi si capabili sa contribuie la realizarea si implementarea SDL-urilor implementate de GAL-uri, formarea de echipe ale GAL-urilor sa poata lucra mai bine cu romi si se va face lobby si advocacy pentru a cuprinde in strategiile viitoare masuri care targheteaza romii.
Drept obiective proiectul urmareste:
- Cresterea capacitatii unui numar de 420 de reprezentanti ai comunitatilor si ONG-urilor de romi din 7 regiuni din Romania ( fara Bucuresti Ilfov) pentru o participare egala si echitabila ce va duce la transformarea problemelor cu care se confrunta comunitatile de romi din mediul rural in prioritati ale GAL-urilor pe perioada implementarii proiectului.
- Capacitarea echipelor si a membrilor celor 239 de GAL- uri din Romania (cel putin 420 de persoane) astfel incat sa creasca gradul de acceptare calitatea vietii si participarea reprezentatilor comunitatilor de ormi in planificarea si implementarea activitatilor GALurilot rurape pe perioada implementarii proiectului.
- Cresterea cu 28 a numaruli de ONG-uri de Romi din mediul Rural membre in GAL-uri care inteleg modul de functionare al GAL-urilor, fac looby si advocacy si promoveaza problemele cu care se confrunta comunitatile de romi pe agenda de discutie a echipelor GAL-urilor rurale pe perioada proiectului.
- Dezvoltarea departamentului de romi, minoritati si incluziune sociala in cadrul FNGAL care sa faca lobby si advocacy pentru incluziunea Romilor si a grupurilor vulnerabile in arealul GAL-urilor si dezvoltarea unei strategii de incluziunesi participare a FNGAL pe perioada proiectului.
Partenerii au responsabilitea vis a vis de aceste activitati care vizeaza:
– activitati de formare a reprezentantilor comunitatilor si a ONG-urilor de romi
– activitati de formare si capacitare a echipelor GAL-urilor rurale
– activitati de Lobby si advocacy pentru cresterea incluziunii grupurilor vulnerabile
– activitati de cresterea participarii romilor in programul LEADER
– activitati de dezvoltare organizationala
Rezultatele scontate in urma acestor activitati sunt: 420 de reprezentanti ai comunitatilor si ai ONG-urilor de romi(20/ regiune sin 7 regiuni, mai putin Bucuresti-Ilfov) vor fi formati in urmatoarele domenii:
– Programul LEADER, Principiile DLRC si rolul GAL-urilor in dezvoltarea comunitatilor de romi
– Dezvoltare comunitara in comunitatile de romi
– Dezvoltarea de retele si parteneriate la nivel local
De asemenea, 420 de persoane vor fi formate in urmatoarele domenii
– Munca cu comunitatile de romi si dezvoltare comunitara
– Planificare strategica si realizarea de parteneriate
– Lobby, advocacy si politici publice
S-a realizat un studiu de impact a strategiilor din perioada 2014-2020 si obietivele pentru noua perioada. Acesta va fi tiparit in 500 exemplare.
– o brosura cu bune practici in promovarea incluziunii prin programul LEADER. Acesta va fi disponibil in format electronic si va reprezenta o selectie de aproximativ 50 de bune practici.
– 6 intalniri de lobby si advocacy vor fi realizate (2 intalniri cu Ministerul Agriculturiim doua cu atoritatea de management si Agentia de Finantre a Investitiilor Rurale si 2 intalniri cu ministerul Fondurilor Europene la care vor participa cate un reprezentant de la fiecare partener.
– Un eveniment national de lobby si advocacy in cadrul caruia vor fi prezentate bune practici in domeniul incluziunii in programul LEADER. La acest eveniment vor participa 40 reprezentanti ai GAL-urilor si ai autoritatilor publice si centrale
Prin acest proiect cel putin 28 de ONG-uri de romi vor deveni membre in GAL-urile rurale membre FNGAL, au loc: 2 intalniri natinale de realizare de parteneriate cu cate 50 de participanti si se va intocmi o strategie pentru incluziunea Romilor in FNGAL, va fi realizata o lista de 20 de modele de masuri care promoveaza incluziunea si participarea romilor, de asemenea se va infiinta o retea cu cel putin 21 de organizatii de romi membre ale GAL-urilor rurale
In ceea ce priveste dezvoltarea organizationala se va urmari infiintarea departamentului de romi, incluziunea sociala a acestora, se va dezvolta capacitatea de lobby si advocacy a FNGAL, va creste capacitatea membrilor FNGAL de incluziune si implicare a reprezentantilor comunitatilor si ONG-urilor de romi in parteneriatul GAL-ului in vederea implementarii SDL-urilor
se va elabora o strategie care vizeaza incluziunea si participarea romilor si a celorlaltor grupuri vulnerabile in activitatea FNGAL, vor fi realizate 20 de modele de masuri care promoveaza incluziunea romilor pentru a fi incluse in strategiile pentru perioada 2021-2027.
La finalul proiectului Asociatia Nevo Parudimos a reusit ca din cei 420 de reprezentanti ai comunitatilor si ai ONG-urilor de romi (20/ regiune din 7 regiuni, mai putin Bucuresti-Ilfov) formarea unui numar de 411 reprezentanti atingand un procent de 97,86%.
Proiectul este derulat de Federația Națională a Grupurilor de Acțiune Locală din România în parteneriat cu Asociația Nevo Parudimos și Centrul Român de Politici Europene și beneficiază de o finanțare în valoare de 283.798,00 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.
„Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă”
LINK CAMPANIE CONSULATRE: Campanie de Consultare a Grupurilor Vulnerabile – Parteneriat Egal (parteneriat-egal.ro)
LINK PETIȚII PENTRU FIECARE REGIUNE:
- Regiunea Centru: Petitie Regiunea Centru – Parteneriat Egal (parteneriat-egal.ro)
- Regiunea Nord-Est: Petitie Regiunea Nord-Est – Parteneriat Egal (parteneriat-egal.ro)
- Regiunea Nord-Vest: Petitie Regiunea Nord-Vest – Parteneriat Egal (parteneriat-egal.ro)
- Regiunea Sud-Est: Petitie Regiunea Sud-Est – Parteneriat Egal (parteneriat-egal.ro)
- Regiunea Sud Muntenia: Petitie Regiunea Sud Muntenia – Parteneriat Egal (parteneriat-egal.ro)
- Regiunea Sud-Vest Oltenia: Petitie Regiunea Sud-Vest Oltenia – Parteneriat Egal (parteneriat-egal.ro)
- Regiunea Vest: Petitie Regiunea Vest – Parteneriat Egal (parteneriat-egal.ro)
LINK CAMPANIE CONSTIENTIZARE ROL ONG: Campanie de Constientizare privind rolul organizatiilor societatii civile in societate – Parteneriat Egal (parteneriat-egal.ro)
Disclaimer
Această comunicare reflectă doar vederile autorului iar operatorul de fond nu poate fi făcut responsabil pentru utilizarea informaţiei pe care o conţine.