Lider proiect: RROMA Macedonia

Nr proiect: 600669-CITIZ-1-2018-1-MK-CITIZ-REMEM

Perioada: 01.09.2018 – 29.02.2020

Proiectul « Comemorare europeană și solidaritate – Dreptul nostru de a ne aminti! » a fost finanțat cu sprijinul Uniunii Europene în cadrul Programului „Europa pentru cetățeni” cu numărul de proiect 600669-CITIZ-1-2018-1-MK-CITIZ-REMEM. Proiectul a fost implementat în perioada 01.09.2018 până în 29.02.2020.

Proiectul a avut ca și obiectiv creșterea  conștientizării în legătură cu genocidul împotriva rromilor punând accent pe evenimentele care au vut loc în Balcani, Ungaria și Transnistria înainte, în timpul și după cel de-al Doilea Război Mondial pentru conservarea memoriei victimelor nazismului.

Un alt scop al proiectului a fost dezvoltarea capacității educatorilor, a cetățenilor și a societății civile în vederea inițierii unor activități educaționale pentru comemorarea victimelor Holocaustului și educarea cetățenilor la nivel național și internațional în legătură cu acest eveniment marcant al istoriei, punându-se accentul în special pe tineri care trebuie să afle cât mai multe despre acest fenomen.

În perioada 26-29 ianuarie 2019, asociația Nevo Parudimos, alături de Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Litere, Teologie și Istorie, Comunitatea Evreilor din Timișoara, organizația RROMA din Macedonia și o serie de parteneri internaționali a organizat conferința internațională „75 de ani de amintire- 75 years of Remembrance”.

În cadrul acestui proiect au fost organizate mai multe întâlniri și workshopuri la Universitatea de Vest din Timișoara, la care au luat parte studenți și tineri cărora le-au fost prezentate lucrări pe tema Holocaustului, de către profesori universitari, doctoranzi și specialiști în domeniu din Romania, Macedonia, Serbia, Germania, Macedonia și Ungaria. De asemenea, în 27 ianuarie a mai fost organizat un eveniment de comemorare și la Sinagoga Iosefin.

Disclaimer

Această comunicare reflectă doar vederile autorului iar operatorul de fond nu poate fi făcut responsabil pentru utilizarea informaţiei pe care o conţine.